CrnogorskiEnglish (UK)

IPA logo

SEEM

logo

YouTube Channel

Our motto

Facta, facta non verba!

 

FORS Montenegro team

Who's Online

We have 55 guests and no members online

FORS Montenegro - Foundation for the Development of Northern Montenegro

Korisni savjeti za roditelje

Svjedoci smo da se u današnje vrijeme djeca sve manje bave fizičkom aktivnošću, a da sve više vremena provode u zatvorenom prostoru pred TV ekranima i komjuterima, sve više se druže preko društvenih mreža i malo vremena provode družeći se na otvorenom prostoru. Sve to ima za posljedicu neravnotežu u razvoju djece, između ostalog i povećanje tjelesne težine zbog manjka fizičke aktivnosti, asocijalnost i otuđenost koja se kasnije može razviti i u agresivnost. Fizička aktivnost značajno utiče na zdravlje djeteta i zajedno sa zdravom ishranom predstavlja formulu zdravog stila života.

Zato, dragi rodtelji, ako želite da vaše dijete razvija zdrave stilove života, pripremili smo za vas neke korisne savjete.

  • Bavite se sportom svi zajedno – kao porodica. Idite u šetnje parkom sa svojim djetetom, zajedno vozite bicikl i zajedno idite na plivanje.
  • Upoznajte vaše dijete sa blagodetima koje nudi sport. Ohrabrite svoje dijete da se igra u dvorištu, vozi bicikl, ide na trčanje, plivanje ili da se aktivno bavi nekom vrsta sporta, npr. košarkom, rukometom, fudbalom, odbojkom i sl.
  • Ograničite vrijeme koje vaše dijete provodi pred TV ekranima i kompjuterima. Podstaknite vaše dijete da se druži sa drugarima u prirodi, na igralištu, u dvorištu umjesto druženja preko raznih društvenih mreža.
  • Podstaknite vaše dijete da bude aktivno i poslije školske nastave. Razgovarajte sa njim kojim bi sportom željelo da se bavi i učlanite ga u sportsku sekciju.
  • Ohrabrite svoje dijete da se oproba u više sportova ili aktivnosti. Na taj način dijete će od više mogućnosti pronaći onu koja mu najviše odgovara, koja ga čini srećnim i koju će redovno pohađati.
  • Uključite dijete u sport koji njemu najviše odgovara i za koji pokazuje interesovanje, a ne u onaj koji se sviđa vama ili onaj koji je trenutno popularan ili koji donosi puno novca.
  • Spremajte zdrave obroke i jedite zajedno kao porodica. Što ređe jedite brzu hranu.
  • Uključite u obroke što više voća i povrća.
  • Kupujte manje gaziranih i slatkih napitaka, grickalica i slatkiša bogatih kalorijama i mastima.
  • Ne koristite hranu kao nagradu - „Ako pojedeš voćku, dobićeš čokoladu". Ovo djetetu šalje poruku da je dezert važniji od voća.

Zapamtite da djeca uče iz primjera. Zato nastojte da budete pozitivan primjer i da svojim postupcima promovišete zdrave stilove života.

EU Programs Brochure

Programi EU

 

Implementacija projekata

Prirucnik za IP

Brošura o IPA II

Brosura IPA2

Pisanje projekata

Prirucnik za PP

Welcome to Niksic

BrochureNK

Mapa Nikšića

Mapa