CrnogorskiEnglish (UK)

IPA logo

SEEM

logo

YouTube Channel

Our motto

Facta, facta non verba!

 

FORS Montenegro team

Who's Online

We have 46 guests and no members online

Latest News

Uloga porodice u sportskom životu djeteta

Širok je krug različitih uticaja i aktera koji kod djece mogu probuditi interesovanje za bavljenje sportom – uspješni sportisti, porodica, drugari, nastavnici itd. Ipak, istraživanja pokazuju da je uticaj porodice ključan. Porodica ima značajan uticaj na razvoj motivacije kod djeteta bilo da je u pitanju motivacija za školu, sport ili neku drugu aktivnost.
Roditelji koji sport prije svega doživljavaju kao vaspitni metod u životu svoga djetata, vrlo dobro znaju da su oni i treneri za mlade sportiste osnovni model za učenje i oblikovanje njihovog ponašanja, kako na terenu, tako i na drugim životnim poljima.
Učenjem svog djeteta da igra po pravilima, da poštuje trenere, sudije i protivnike, pokazivanjem poštovanja prema trenerima, sudijama, roditeljima drugih sportista i ostalim učesnicima u sportu, vi ćete svoju ulogu roditelja odigrati na najbolji način.


Roditelji treba da puste trenere da vode utakmicu, da ne omalovažavaju trenere i saigrače ili protivnike svoga djeteta, već da aplauzom nagrade protivničku ekipu i tako daju primjer svom djetetu da se raduju pobjedi protivnika ili protivničke ekipe i da prihvate poraz. Iz takvog ponašanja roditelja dijete uči da je bitnije uspješno savladati neku vještinu nego postići najveći broj golova, ono je usmjereno na svoj lični razvoj, a ne na puko takmičenje i osvajanje prvog mjesta. Pored toga što postižete da se vaše dijete bavi određenim spotom iz ljubavi i želje za učenjem novih vještina, štitite svoje dijete od stresa i pritiska koje bi osjećalo u slučaju vašeg očekivanja da oni uvijek budu najbolji.
Istraživanja pokazuju da mali broj djece posjeduje talenat da postanu vrhunski sportisti. Zato roditelji treba da budu realni u svojim očekivanjima, da podrže svoje dijete u bavljenju sportom radi njegove zabave, uživanja, druženja, pravilnog rasta i razvoja, vaspitanja i pripreme za život. Od roditelja zavisi da li će njihovo dijete iz sporta ponijeti osjećaj lične vrijednosti i samopouzdanja, da li će razviti liderske sposobnosti, komunikacijske vještine, spremnost na saradnju i timski rad, saosjećajnost, odgovornost, istrajnost, poštovanje drugih, toleranciju i naučiće da se nosi sa trijumfima i porazima u svakodnevnom životu.

Djeca najbolje uče iz primjera. Ključno je od malih nogu učiti dijete da nije najbitnije biti prvi, već da je bitnije naučiti šta su osnovne vrijednosti u životu.

EU Programs Brochure

Programi EU

 

Implementacija projekata

Prirucnik za IP

Brošura o IPA II

Brosura IPA2

Pisanje projekata

Prirucnik za PP

Welcome to Niksic

BrochureNK

Mapa Nikšića

Mapa