CrnogorskiEnglish (UK)

IPA logo

SEEM

logo

YouTube Channel

Our motto

Facta, facta non verba!

 

FORS Montenegro team

Who's Online

We have 90 guests and no members online

Korisni savjeti za roditelje

Svjedoci smo da se u današnje vrijeme djeca sve manje bave fizičkom aktivnošću, a da sve više vremena provode u zatvorenom prostoru pred TV ekranima i komjuterima, sve više se druže preko društvenih mreža i malo vremena provode družeći se na otvorenom prostoru. Sve to ima za posljedicu neravnotežu u razvoju djece, između ostalog i povećanje tjelesne težine zbog manjka fizičke aktivnosti, asocijalnost i otuđenost koja se kasnije može razviti i u agresivnost. Fizička aktivnost značajno utiče na zdravlje djeteta i zajedno sa zdravom ishranom predstavlja formulu zdravog stila života.

Zato, dragi rodtelji, ako želite da vaše dijete razvija zdrave stilove života, pripremili smo za vas neke korisne savjete.

  • Bavite se sportom svi zajedno – kao porodica. Idite u šetnje parkom sa svojim djetetom, zajedno vozite bicikl i zajedno idite na plivanje.
  • Upoznajte vaše dijete sa blagodetima koje nudi sport. Ohrabrite svoje dijete da se igra u dvorištu, vozi bicikl, ide na trčanje, plivanje ili da se aktivno bavi nekom vrsta sporta, npr. košarkom, rukometom, fudbalom, odbojkom i sl.
  • Ograničite vrijeme koje vaše dijete provodi pred TV ekranima i kompjuterima. Podstaknite vaše dijete da se druži sa drugarima u prirodi, na igralištu, u dvorištu umjesto druženja preko raznih društvenih mreža.
  • Podstaknite vaše dijete da bude aktivno i poslije školske nastave. Razgovarajte sa njim kojim bi sportom željelo da se bavi i učlanite ga u sportsku sekciju.
  • Ohrabrite svoje dijete da se oproba u više sportova ili aktivnosti. Na taj način dijete će od više mogućnosti pronaći onu koja mu najviše odgovara, koja ga čini srećnim i koju će redovno pohađati.
  • Uključite dijete u sport koji njemu najviše odgovara i za koji pokazuje interesovanje, a ne u onaj koji se sviđa vama ili onaj koji je trenutno popularan ili koji donosi puno novca.
  • Spremajte zdrave obroke i jedite zajedno kao porodica. Što ređe jedite brzu hranu.
  • Uključite u obroke što više voća i povrća.
  • Kupujte manje gaziranih i slatkih napitaka, grickalica i slatkiša bogatih kalorijama i mastima.
  • Ne koristite hranu kao nagradu - „Ako pojedeš voćku, dobićeš čokoladu". Ovo djetetu šalje poruku da je dezert važniji od voća.

Zapamtite da djeca uče iz primjera. Zato nastojte da budete pozitivan primjer i da svojim postupcima promovišete zdrave stilove života.

EU Programs Brochure

Programi EU

 

Implementacija projekata

Prirucnik za IP

Brošura o IPA II

Brosura IPA2

Pisanje projekata

Prirucnik za PP

Welcome to Niksic

BrochureNK

Mapa Nikšića

Mapa