CrnogorskiEnglish (UK)

IPA logo

SEEM

logo

YouTube Channel

Our motto

Facta, facta non verba!

 

FORS Montenegro team

Who's Online

We have 75 guests and no members online

Društveno preduzetništvo

Društveno preduzetništvo je poslovanje sa društvenim ciljem.

Društveno preduzetništvo zasnovano je na vrijednostima kao što su solidarnost, demokratičnost i etika u poslovanju, jer na prvo mjesto stavlja čovjeka, a ne kapital. Ovdje je u fokusu stvaranje kvalitetnih radnih mjesta, odnosno dobrobiti za zajednicu i pritom se nastoje ravnopravno zadovoljiti interesi svih ključnih učesnika (osnivača, vlasnika, kupaca i dobavljača). Sam pojam društveno preduzetništvo (engl. social entrepreneurship) prvi je uveo Bil Drejton, jedan od začetnika i osnivač fondacije i istraživačkog centra Ašoka u Vašingtonu 1980. godine. Bio je to jedan od prvih programa podrške društvenim preduzetnicima u SAD, odnosno kako su ih oni nazivali preduzetnicima sa društvenom vizijom. Drejtonovo viđenje ovog novog koncepta poslovanja je da je to preduzetništvo s etičkim integritetom, kome nije cilj lična korist ili stvaranje što većeg profita, nego usmjerenost na društvene vrijednosti.

No, pored naglašene društvene svrhe, jasno je da se radi o novom modelu poslovanja, jer društveno preduzeće zauzima novu poziciju, spaja uloge javnog, poslovnog i civilnog sektora kroz novi pravni oblik poslovanja. Zato ga mnogi nazivaju hibridnim modelom preduzetništva i zato je to još uvijek koncept u nastajanju, podložan stalnim inovacijama i poboljšanjima.

U svijetu postoji veliki broj društvenih preduzeća, različitih po veličini, obliku, svrsi, organizaciji upravljanja i sl. Po oblasti djelovanja, mogu se razlikovati sljedeći tipovi društvenih preduzeća:

  • Preduzeća koja pružaju usluge ugroženim kategorijama stanovništva, kao što su izbjeglice, osobe sa invaliditetom, rehabilitovani zavisnici i sl.
  •         Preduzeća koja se bave radnom integracijom pripadnika teško zapošljivih i marginalizovanih grupa
  •         Preduzeća koja posluju u različitim oblastima uključujući zaštitu životne sredine, održivi razvoj, reciklažu, kulturu itd.

Takođe, u praksi se pojavljuju i različiti oblici organizacije društvenih preduzeća, kao što su udruženja, društva sa ograničenom odgovornošću, fondacije, zadruge i sl.

EU Programs Brochure

Programi EU

 

Implementacija projekata

Prirucnik za IP

Brošura o IPA II

Brosura IPA2

Pisanje projekata

Prirucnik za PP

Welcome to Niksic

BrochureNK

Mapa Nikšića

Mapa