CrnogorskiEnglish (UK)

IPA logo

SEEM

logo

YouTube Channel

Our motto

Facta, facta non verba!

 

FORS Montenegro team

Who's Online

We have 67 guests and no members online

Energetske zadruge

Jedan od zanimljivih modela društvenog preduzetništva su energetske zadruge, čiji je broj u sve većem porastu. U Hrvatskoj ih je krajem 2016. godine bilo registrovano sedam, ali to su tek početnički zamasi u odnosu na neke energetski osvješćenije zemlje EU. Na primjer, više od 50% obnovljivih izvora energije u Njemačkoj u vlasništvu je energetskih zadruga, odnosno građana, a u Danskoj taj se broj penje čak do 75%.
Energetske zadruge osnivaju se unutar lokalne zajednice i okupljaju građane, lokalne preduzetnike, a često i lokalnu samoupravu.

 
Dobar primjer je Energetska zadruga Otok Krk sa preko 200 članova, koje čine uglavnom građani, Grad Krk, lokalno građevinsko i komunalno preduzeće. Radi se o interesnom udruživanju kako bi građani imali lakši, jeftiniji i brži pristup korišćenju solarne energije u svojim kućama, preduzećima i stambenim zgradama. U slučaju Otoka Krka, članovi zadruge zbog velike količine uspijevaju da ostvare uštedu prilikom nabavke fotonaponske opreme za čak 40% i smanje cijenu projektne dokumentacije za čak 300%. U isto vrijeme u lokalnoj zajednici stvaraju se radna mjesta i zapošljavaju ljudi iz teže zapošljivih grupa, koji uglavnom rade na postavljanju i održavanju cjelokupnog sistema. Kako se radi o zadruzi, svaki zadrugar ravnopravno učestvuje u donošenju odluka, a raspodjela dobiti zavisi od uloga pojedinih zadrugara. Pritom se 30% dobiti obavezno ponovo ulaže u nove projekte u lokalnoj zajednici. Više na: www.ezok.hr

EU Programs Brochure

Programi EU

 

Implementacija projekata

Prirucnik za IP

Brošura o IPA II

Brosura IPA2

Pisanje projekata

Prirucnik za PP

Welcome to Niksic

BrochureNK

Mapa Nikšića

Mapa