CrnogorskiEnglish (UK)

IPA logo

SEEM

logo

YouTube kanal

Naš slogan

Facta, facta non verba!

Ko je online

Ko je na mreži: 78 gostiju i nema prijavljenih članova

Budimo otporni

U Češkoj organizovani trening i vježba za spasioce na temu Spasavanje u slučajevima saobraćajnih nezgoda

Trening Ceska 4U Češkoj su od 18. do 22. juna organizovani trening i vježba za spasioce iz Crne Gore, Slovenije i Češke na temu Spasavanje u slučajevima saobraćajnih nezgoda u kojima je učestvovalo 11 predstavnika iz Crne Gore. Obuka na ovu temu je uključivala predavanja i praktičan rad sa simulacijama stvarnih situacija saobraćajnih nezgoda, a poslednjeg dana je organizovana praktična vježba na kojoj su spasioci testirali i pokazali stečena znanja i vještine stečene tokom treninga. Učešće u obuci i vježbi im je omogućilo upoznavanje sa savremenim tehnikama spasavanja iz vozila, provjeru nivoa pripremljenosti za reagovanje, kao i razmjenu znanja i iskustava sa kolegama iz drugih zemalja.

Trening i vježba su organizovani u okviru projekta DIRECT – Budimo otporni na katastrofe, koji finansira Generalni direktorat za evropsku civilnu zaštitu i aktivnosti humanitarne pomoći Evropske komisije (DG ECHO) i predstavljaju prvi u nizu događaja usmjerenih ka jačanju kapaciteta spasilaca za reagovanje u slučajevima različitih hitnih situacija.

Opširnije...

Predstavljen projekat DIRECT

PresFORS Montenegro i Direktorat za vanredne situacije MUP-a Crne Gore su 22. marta organizovali koferenciju za medije, povodom predstavljanja projekta DIRECT – Budimo otporni na nepogode, koji finansira Generalni direktorat za evropsku civilnu zaštitu i aktivnosti humanitarne pomoći Evropske komisije (DG ECHO). Na konferenciji su govorili Mirsad Mulić, generalni direktor Direktorata za vanredne situacije, Veselin Šturanović, izvršni direktor FORS Montenegra i Matej Kejžar, predstavnik Vatrogasno-spasilačke službe Kranj, Slovenija.

Projekat se realizuje u partnerstvu sa Vatrogasno-spasilačkom službom opštine Kranj iz Slovenije, Vatrogasno-spasilačkom brigadom Moravsko-Šleskog kraja i Udruženjem vatrogasaca iz Češke, a ima za cilj unapređenje pripremljenosti lokalnih zajednica, institucija i službi za efikasniji odgovor na prirodne i druge nepogode.

Opširnije...

DIRECT – DIsaster REsilient Communities and Towns/Zajednice i gradovi otporni na katastrofe

FORS Montenegro je 1. januara 2017. počeo realizaciju novog projekta – DIRECT – DIsaster REsilient Communities and Towns/Zajednice i gradovi otporni na katastrofe koji finansira Generalni direktorat za evropsku civilnu zaštitu i aktivnosti humanitarne pomoći Evorpske komisije (DG ECHO). Projekat ima za cilj unapređenje pripremljenosti lokalnih zajednica, institucija i službi za efikasniji odgovor na prirodne i druge nepogode čiji broj je u porastu. Važan segment projekta je međunarodna saradnja u ovoj oblasti koja će dovesti do razmjene iskustava i modela dobrih praksi koja će biti realizovana tokom čitavog trajanja projekta, budući da se realizuje u partnerstvu sa službama iz Slovenije i Češke, a partner iz Crne Gore je Direktorat za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova.

 

 

U Evropskoj komisiji predstavljen projekat DIRECT

Kick of FORS Montenegro je 18. januara 2017. u Generalnom direktoratu za evropsku civilnu zaštitu i aktivnosti humanitarne pomoći Evorpske komisije (DG ECHO) predstavio projekat DIRECT – DIsaster REsilient Communities and Towns/Zajednice i gradovi otporni na katastrofe koji finansira ovaj Direktorat. Tokom prezentacije je istaknuto da je povod za projekat prepoznata nedovoljna pripremljenost lokalnih zajednica, institucija i službi za efikasniji odgovor na prirodne i druge nepogode čiji broj je u porastu. Tokom prezentacije predstavljene su glavne aktivnosti koje će doprinijeti rješavanju uočenih problema: treninzi za spasioce ne teme vezane za zaštitu i spasavanje u slučajevima požara, poplava, zemljotresa i dr, terenske vježbe spasavanja, treninzi na temu smanjenja rizika od katastrofa (DRR), izrada evakuacionih planova za škole i lokalne zajednice, kampanja informisanja stanovništva o rizicima od katastrofa, studijska posjeta EU, međunarodne konferencije na temu smanjenja rizika od katastrofa itd.

Opširnije...

Programi Evropske unije

Programi EU

Brošura o IPA 2

Brosura IPA2

Zaštita od požara

Baner PO

Dobro došli u Nikšić

BrosuraNK

Mapa Nikšića

Mapa