CrnogorskiEnglish (UK)

IPA logo

SEEM

logo

YouTube kanal

Naš slogan

Facta, facta non verba!

Ko je online

Ko je na mreži: 63 gostiju i nema prijavljenih članova

Uloga roditelja u sportskom životu djeteta

Širok je krug različitih uticaja i aktera koji kod djece mogu probuditi interesovanje za bavljenje sportom – uspješni sportisti, porodica, drugari, nastavnici itd. Ipak, istraživanja pokazuju da je uticaj porodice ključan. Porodica ima značajan uticaj na razvoj motivacije kod djeteta bilo da je u pitanju motivacija za školu, sport ili neku drugu aktivnost.
Roditelji koji sport prije svega doživljavaju kao vaspitni metod u životu svoga djetata, vrlo dobro znaju da su oni i treneri za mlade sportiste osnovni model za učenje i oblikovanje njihovog ponašanja, kako na terenu, tako i na drugim životnim poljima.
Učenjem svog djeteta da igra po pravilima, da poštuje trenere, sudije i protivnike, pokazivanjem poštovanja prema trenerima, sudijama, roditeljima drugih sportista i ostalim učesnicima u sportu, vi ćete svoju ulogu roditelja odigrati na najbolji način.


Roditelji treba da puste trenere da vode utakmicu, da ne omalovažavaju trenere i saigrače ili protivnike svoga djeteta, već da aplauzom nagrade protivničku ekipu i tako daju primjer svom djetetu da se raduju pobjedi protivnika ili protivničke ekipe i da prihvate poraz. Iz takvog ponašanja roditelja dijete uči da je bitnije uspješno savladati neku vještinu nego postići najveći broj golova, ono je usmjereno na svoj lični razvoj, a ne na puko takmičenje i osvajanje prvog mjesta. Pored toga što postižete da se vaše dijete bavi određenim spotom iz ljubavi i želje za učenjem novih vještina, štitite svoje dijete od stresa i pritiska koje bi osjećalo u slučaju vašeg očekivanja da oni uvijek budu najbolji.
Istraživanja pokazuju da mali broj djece posjeduje talenat da postanu vrhunski sportisti. Zato roditelji treba da budu realni u svojim očekivanjima, da podrže svoje dijete u bavljenju sportom radi njegove zabave, uživanja, druženja, pravilnog rasta i razvoja, vaspitanja i pripreme za život. Od roditelja zavisi da li će njihovo dijete iz sporta ponijeti osjećaj lične vrijednosti i samopouzdanja, da li će razviti liderske sposobnosti, komunikacijske vještine, spremnost na saradnju i timski rad, saosjećajnost, odgovornost, istrajnost, poštovanje drugih, toleranciju i naučiće da se nosi sa trijumfima i porazima u svakodnevnom životu.

Djeca najbolje uče iz primjera. Ključno je od malih nogu učiti dijete da nije najbitnije biti prvi, već da je bitnije naučiti šta su osnovne vrijednosti u životu.

Programi Evropske unije

Programi EU

Priručnik za implementaciju

Prirucnik za IP

Brošura o IPA 2

Brosura IPA2

Priručnik za Pisanje projekata

Prirucnik za PP

Dobro došli u Nikšić

BrosuraNK

Mapa Nikšića

Mapa