CrnogorskiEnglish (UK)

IPA logo

SEEM

logo

YouTube kanal

Naš slogan

Facta, facta non verba!

Ko je online

Ko je na mreži: 57 gostiju i nema prijavljenih članova

Zdrava ishrana

Zdrava ishrana je jedna od suštinskih stvari zdravog načina života na koju treba da se obrati posebna pažnja, jer zdrava ishrana pomaže kod svih fizičkih aktivnosti, kao i kod imunog sistema da se uspješno bori protiv bolesti. Međutim, današnji način života nameće konzumiranje brze i nezdrave hrane i često čine da zaboravimo da je zdrava ishrana osnov zdravog života, pravilnog odrastanja i razvoja mladih. Sve životne namirnice koje sačinjavaju našu ishranu ne sadrže podjednako materije koje su potrebne našem organizmu, zbog toga je veoma važno da se hranimo raznovrsno, kombinovanjem bjelančevina, masti, ugljenih hidrata, minerala, vitamina i vode.


Kod zdrave i pravilne ishrane jedna od najbitnijih stvari je kada i šta jesti. Dobro izbalansirana ishrana podrazumijeva tri glavna obroka i dva međuobroka u toku dana.
Poznato je da je jedan od značajnih preduslova zdravog početka u životu pravilna ishrana djeteta i blagovremeno sticanje zdravih navika u ishrani. Porodica, koja ima primarnu ulogu u zdravstvenom vaspitanju djeteta, je mjesto gdje se stiču pravilne ili nepravilne navike u ishrani. Djeca rade ono što vide od odraslih. Zato je potrebno da roditelji budu dobar primjer svom djetetu tako što će se oni hraniti zdravo. Djeci treba ukazivati na značaj i važnost zdrave ishrane za njihov pravilan fizički razvoj i razvoj mentalnih sposobnosti. Takođe je neophodno ukazivati i na negativne posljedice nezdrave ishrane, a posebno kada su u pitanju slatkiši, razne grickalice, gazirana pića i vještački sokovi. Tako im se daje mogućnost da sami izaberu zdravu hranu, umjesto da im je namećete kao obavezu. Takođe, da bi djeca uživala u hrani potrebno je uključiti ih u njenu pripremu, i ono što je najvažnije praktikovati da zajedničke obroke kao porodica.
Pored uloge porodice u stvaranju zdravih navika kada je u pitanju ishrana, ključnu ulogu imaju obrazovne ustanove. Zbog toga je neophodno stvarati uslove za zdravu ishranu u vrtićima i školama kako djeca imala ujednačenu ishranu.

Programi Evropske unije

Programi EU

Priručnik za implementaciju

Prirucnik za IP

Brošura o IPA 2

Brosura IPA2

Priručnik za Pisanje projekata

Prirucnik za PP

Dobro došli u Nikšić

BrosuraNK

Mapa Nikšića

Mapa