CrnogorskiEnglish (UK)

IPA logo

SEEM

logo

YouTube kanal

Naš slogan

Facta, facta non verba!

Ko je online

Ko je na mreži: 43 gostiju i nema prijavljenih članova

Studijska posjeta društvenim preduzećima u Hrvatskoj

Zadruga Ruke
DSC 0800

FORS Montenegro je u okviru projekta „SEEM-Socijalna ekonomija za zapošljavanje u Crnoj Gori“ organizovao studijsku posjetu društvenim preduzećima u Hrvatskoj, za nezaposlene mlade, žene i dugoročno nezaposlene iz sjevernog regiona Crne Gore. Posjeta je organizovana od 24. do 27. maja, u Osiječko-baranjskoj županiji, u saradnji sa Udruženjem Slap iz Osijeka, koje posjeduje višegodišnje iskustvo u razvoju društvenog preduzetništva i društvenih preduzeća.
Tokom posjete, 28 nezaposlenih mladih, žena i dugoročno nezaposlenih je imalo prilike da se upozna sa funkcionisanjem raznovrsnih društvenih preduzeća koje se bave različitim oblastima i tipovima aktivnosti kao što su proizvodnja prehrambenih proizvoda, ekologija, održivi razvoj, turizam, pružanje socijalnih usluga i sl. Učesnici su se upoznali sa radom sljedećih društvenih preduzeća i udruženja:
- Gloria Maris – stalna izložba školjki i vodenog svijeta, najveća u Hrvatskoj i srednjoj Evropi, sa više od milion eksponata
- Socijalna zadruga „Ruke“ – primjer povezivanja malih proizvođača, plasmana lokalnog proizvoda i stvaranja sopstvenog brenda prehrambenih proizvoda
- Kulturno naučni centar „Milutin Milanković“, Dalj
- Preduzetničko razvojni centar/Lokalna razvojna agencija Opštine Erdut
- Učenička zadruga „Dalya“ – primjer uspješnog školskog preduzetništva
- Eko-centar „Zlatna greda“ – prva hrvatska eko turistička agencija
- Klaster „Slavonka“
- Citadela – Centar za socijalno zapošljavanje osoba s invaliditetom


Projekat SEEM – Social Economy for Employment in Montenegro (Socijalna ekonomija za zapošljavanje u Crnoj Gori) realizuje FORS Montenegro – Fondacija za razvoj sjevera Crne Gore, u partnerstvu sa Udruženjem Slap. Projekat je finansiran u sklopu Grant šeme „Mladi, žene i dugoročno nezaposleni na tržištu rada“, koja je dio EU projekta „Aktivne mjere tržišta rada za zapošljivost“ Ministarstva rada i socijalnog staranja. Cilj projekta je doprinos zapošljavanju mladih, žena i dugoročno nezaposlenih kroz izgradnju njihovih kapaciteta i promovisanje socijalnog preduzetništva kao načina samozapošljavanja koji u isto vrijeme doprinosi rješavanju određenih društvenih problema.

Programi Evropske unije

Programi EU

Priručnik za implementaciju

Prirucnik za IP

Brošura o IPA 2

Brosura IPA2

Priručnik za Pisanje projekata

Prirucnik za PP

Dobro došli u Nikšić

BrosuraNK

Mapa Nikšića

Mapa