CrnogorskiEnglish (UK)

IPA logo

SEEM

logo

YouTube kanal

Naš slogan

Facta, facta non verba!

Ko je online

Ko je na mreži: 84 gostiju i nema prijavljenih članova

Prekogranična zaštita od požara

Prekogranični kviz o smanjenju rizika od katastrofa

Kviz 9Povodom obilježavanja Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa u Nikšiću je 13. oktobra organizovan prekogranični kviz u cilju jačanja svijesti učenika srednjih škola o opasnostima od prirodnih i drugih nepogoda, posljedicama koje prouzrokuju, kao i preventivnom i drugim oblicima djelovanja koje mogu preduzeti u rizičnim situacijama.
U kvizu je učestvovalo 8 ekipa iz 8 srednjih škola iz Gacka, Foče, Jablanice, Konjica, Nikšića, Šavnika, Žabljaka i Plužina, a domaćin kviza je bila Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola iz Nikšića. Pobjednici kviza su za svoje škole osvojili i vrijedne nagrade - računar, multifunkcijski uređaj i štampač. Za osvojeno prvo mjesto Srednja mješovita škola „17. septembar“ iz Žabljaka je dobila računar, za osvojeno drugo mjesto JU Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola iz Nikšića je dobila multifunkcijski uređaj, za osvojeno treće mjesto JU Srednja škola Jablanica je dobila štampač. Ostalim školama koje su učestvovale u kvizu dodijeljene su utješne nagrade - skeneri.

Opširnije...

Brošura o smanjenju rizika od katastrofa

DDR brosura cirilicajpgPrirodne i druge vrste katastrofa koje ugrožavaju i odnose ljudske živote i uzrokuju znatnu materijalnu štetu, mogu se desiti bilo gdje i bilo kada, često iznenada i bez prethodnog upozorenja. U takvim situacijama ljudi se lako uspaniče, jer ne znaju šta bi trebalo učiniti. Iako niko ne može biti potpuno bezbjedan od posljedica katastrofa, ipak možemo učiniti mnogo kako bi se posljedice ublažile – na prvom mjestu dobrom pripremljenošću i poznavanjem preventivnih mjera. Pripremljenost lokalnih zajednica i pojedinaca za preventivno djelovanje je od velikog značaja kada je u pitanju smanjenje rizika od katastrofa (Disaster Risk Reduction – DRR).
Više informacija o uzrocima i vrstama prirodnih i drugih nepogoda, kao i preventivnim mjerama za smanjenje rizika od katastrofa možete pročitati u brošuri o DRR-u koju su pripremili Direktorat za vanredne situacije MUP- a i FORS Montenegro u okviru projekta „Prekogranična zaštita od požara“, koji finansira EU.

Osnovni pojmovi prema terminologiji UNISDR

Cilj terminologije Međunarodne strategije Ujedinjenih nacija za smanjenje od katastrofa (UNISDR) je promovisati razumijevanje i upotrebu pojmova u oblasti smanjenja rizika od katastrofa i pomoći vlastima, praktičarima i javnosti u njihovim naporima na smanjenju rizika od katastrofa. Više informacija o pojmovima u oblasti smanjenja rizika od katastrofa, prema terminologiji UNISDR možete pogledati ovdje.

Preventiva u oblasti zaštite i spašavanja

Prirodne katastrofe, kao što su oluje, poplave, suše i zemljotresi, ne treba da se pretvore u katastrofe. Ovakvi događaji su sami po sebi u velikoj mjeri neizbježni, ali oni prerastaju u katastrofe samo onda kada stanovništvo nije spremno ili nije u mogućnosti da se nosi sa njima. Jedan od najbitnijih segmenata preventive u zaštiti i spašavanju od elementarnih nepogoda i tehničko-tehnoloških katastrofa je edukacija svih građana – upoznavanje sa potencijalnim hazardima i načinom na koji se mogu zaštititi ljudski životi. Više informacija o značaju preventivnih aktivnosti u smanjenju rizika od katastrofa možete pogledati ovdje.

Sistem rane najave u funkciji smanjenja rizika od katastrofa

Ekstremni meteorološki procesi sve su učestaliji, pa samim tim i njihove posljedice su sve izraženije. Evidentna je velika ranjivost zajednice na ekstremne meteorološke procese, koji u pojedinim slučajevima imaju karakter elementarne nepogode − katastrofe. Sistem rane najave ima veoma značajnu ulogu u smanjenju rizika od katastrofa. Međutim, za smanjenje ranjivosti zajednice, smanjenje rizika od katastrofa i sve većih zahtjeva, neophodna je potreba da se sistem rane najave stalno jača i razvija i da se usvajaju i implementiraju nove tehnologije koje se primjenjuju u ovoj oblasti.

Više informacija o sistemu rane najave u funkciji smanjenja rizika od katastrofa možete pogledati ovdje.

Programi Evropske unije

Programi EU

Priručnik za implementaciju

Prirucnik za IP

Brošura o IPA 2

Brosura IPA2

Priručnik za Pisanje projekata

Prirucnik za PP

Dobro došli u Nikšić

BrosuraNK

Mapa Nikšića

Mapa