CrnogorskiEnglish (UK)

IPA logo

SEEM

logo

YouTube kanal

Naš slogan

Facta, facta non verba!

Ko je online

Ko je na mreži: 35 gostiju i nema prijavljenih članova

Završeni projekti

Nabavka poljoprivredne mehanizacije za RAE porodice

Od juna do septembra 2008 FORS Montenegro je realizovao projekat Nabavka poljoprivredne mehanizacije za RAE porodice u Pljevljima, Beranama i Nikšiću, koji je finansiran od strane Ministarstva za zaštitu ljudskih i manjinskih prava Republike Crne Gore. Cilj projekta je obezbjeđivanje većih dohodaka i kreiranje šansi za uposlenje za najmanje 30 članova romskih porodica u opštinama Berane, Nikšić i Pljevlja. U okviru projekta nabavljeno je i isporučeno 14 motokultivatora sa 13 prikolica, freza, raonik, kosilica i muzilica.

Pripadnici RAE populacije uglavnom se bave sakupljanjem čvrstog otpada (gvožđe, različiti metali i plastika). Porodice koje su uključene u proces sakupljanja prodaju otpad, ali suočeni su sa jednom velikom preprekom – nedostatak odgovarajućeg vozila, što ih primorava da sakupljaju samo male količine. Nabavkom motokultivatora sa prikolicama, njihovi uslovi rada biće poboljšani, što će dovesti do  sakupljanja i prodaje veće količine otpada. U Nikšiću, mehanizacija će imati drugačiju namjenu, zbog činjenice da je nabavljena za Slavku Adžović, koja je rijetki primjer pripadnika romske populacije koji se bavi poljoprivredom, ali pod veoma teškim uslovima. Slavka ima preko 100 ovaca i kravu, i svake godine se suočava sa ozbiljnim problemima nabavke sijena.  Mehanizacija će njoj i njenoj porodici biti od velike koristi. Ova projektna aktivnost za cilj ima i stimulisanje ostalih pripadnika RAE populacije za bavljenje poljoprivredom prezentovanjem pozitivnog primjera Slavke Adžović.

Nabavkom mehanizacije, FORS Montenegro je doprinio poboljšanju uslova života pripadnika RAE populacije. Partneri i saradnici FORS Montenegra u implementaciji ovog projekta bili su NVO Enfants – Djeca i Centar za socijalni rad iz Nikšića.

Programi Evropske unije

Programi EU

Priručnik za implementaciju

Prirucnik za IP

Brošura o IPA 2

Brosura IPA2

Priručnik za Pisanje projekata

Prirucnik za PP

Dobro došli u Nikšić

BrosuraNK

Mapa Nikšića

Mapa