Close

Nova oprema za spasavanje iz dubina i visina

Danas je u Službi zaštite i spašavanja opštine Nikšić predstavljena oprema za spašavanje iz dubina i visina, koju je FORS Montenegro nabavio u okviru projekta „Otporne zajednice“, koji finansira Ministarstvo unutrašnjih poslova kroz Konkurs za raspodjelu sredstava Fonda za zaštitu i spašavanje za 2018.

Za nikšićke spasioce nabavljeni su dvodjelno nosilo, spinalna daska sa fiksatorom za glavu i 3 kompleta spasilačke opreme koji se sastoje od šlemova, statičkog užeta, transportnih torbi, pojaseva, penjalica, različitih vrsta karabinjera i sl.

Tokom prezentacije opreme govorili su Mirsad Mulić, generalni direktor Direktorata za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore, Živko Kecojević, sekretar Sekretarijata za investicije i projekte Opštine Nikšić, Veselin Gardašević, komandir Službe zaštite i spašavanja opštine Nikšić i Veselin Šturanović, izvršni direktor FORS Montenegra.

Projekat „Otporne zajednice“, koji se sprovodi u partnerstvu sa Službom zaštite iz Nikšića, ima za cilj unapređenje nivoa pripremljenosti u opštini Nikšić za odgovor na prirodne i druge nepogode kroz jačanje kapaciteta i podizanje nivoa svijesti stanovništva.

Glavne aktivnosti projekta uključuju: nabavku opreme, radionice u osnovnim i srednjim školama na temu smanjenja rizika od katastrofa, organizovanje posjeta učenika osnovne škole Službi zaštite i spašavanja opštine Nikšić i Planinarsko-smučarskom društvu Javorak, organizovanje evakuacione vježbe u osnovnoj školi, podjelu publikacija o smanjenju rizika od katastrofa, podjelu promotivnog materijala, medijsku kampanju – TV i radio emisije i priloge, novinske i internet tekstove.

Vrijednost projekta je 10.000 eura koji su u cjelosti iskorišćene za nabavku opreme.

Ovaj projekat je samo jedan u nizu koji FORS Montenegro sprovodi u saradnji sa institucijama i službama koje se bave zaštitom i spašavanjem i upravljanjem u vanrednim situacijama, a sve u cilju unapređenja njihovih kapaciteta i spremnosti spasilaca za reagovanje prilikom prirodnih i drugih nepogoda.

 

Obavještenja