Close

Obuka i vježba spasilaca iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine – Trebinje 2015

Od 16. do 20. novembra u Trebinju je realizovana prekogranična obuka za gašenje šumskih požara u kojoj su učestvovala 44 pripadnika službi zaštite i spašavanja i dobrovoljnih vatrogasnih jedinica iz 5 opština iz Crne Gore i 10 opština iz BiH.
U cilju jačanja kapaciteta profesionalaca i dobrovoljnih spasilaca tokom treninga obrađene su sljedeće teme: razvoj i širenje šumskih požara, metode gašenja požara, opasnosti i mjere opreza, savremene metode lociranja, dojava i praćenje požara na otvorenim prostorima, koordinacija tokom akcije gašenja požara, pružanje prve pomoći povrijeđenim tokom akcije gašenja požara, gašenje požara iz vazduha, itd. Obuku su izvodili stručnjaci iz Srbije, Hrvatske i BiH. Polaznicima obuke su uručeni sertifikati.

Posljednjeg dana obuke održana je prekogranična pokazna vježba „Trebinje 2015“. U realizaciji vježbe učestvovali su pripadnici profesionalih i dobrovoljnih vatrogasnih jedinica iz ciljnih opština: Nikšić, Plužine, Šavnik, Žabljak i Pljevlja iz Crne Gore i Trebinje, Bileća, Gacko, Foča, Čajniče, Konjic, Jablanica, Stolac, Ravno i Mostar iz Bosne i Hercegovine, kao i pripadnici Ministarstva sigurnosti BiH, Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore – Direktorata za vandredne situacije, Federalne uprave civilne zaštite, Republičke uprave civilne zaštite, Društva Crvenog krsta BiH – Crvenog krsta Republike Srpske i Službe hitne medicinske pomoći Trebinje.
Pored unapređenja i provjere i vještina spasilaca za reagovanje u slučajevima požara, cilj obuke i vježbe je bio i unapređenje prekogranične saradnje, razmjena iskustava i najboljih praksi, kako između institucija i službi koje se bave zaštitom i spasavanjem, tako i samih spasilaca koji se u svom poslu često suočavaju sa istim zadacima i izazovima.
Trening i vježba su organizovani u sklopu projekta „Prekogranična zaštita od požara“ koji finansira Evropska unija u okviru Programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora, a realizuju ga FORS Montenegro – Fondacija za razvoj sjevera Crne Gore, Direktorat za vanredne situacije MUP-a Crne Gore, Ministarstvo sigurnosti BiH i Institut za zaštitu od požara i eksplozija iz Sarajeva.
Na jačanju kapaciteta vatrogasnih jedinica i osposobljavanju profesionalaca da na najbolji način odgovore na gašenje požara rađeno je i u proteklom periodu kada je u okviru projekta organizovana prekogranična obuka u Kolašinu koju su pohađala 43 spasioca iz gore pomenutih opština.

Obavještenja