Close

Poziv organizacijama civilnog društva za učešće u studijskoj posjeti primjerima dobre prakse u zelenoj ekonomiji i zelenom preduzetništvu

FORS Montenegro – Fondacija za razvoj sjevera Crne Gore realizuje projekat „GEAR – Green Economy for Advanced Region“ koji ima za cilj povećanje aktivnosti i uticaja organizacija civilnog društva iz Crne Gore, Srbije, BiH, Sjeverne Makedonije i Albanije u zaštiti životne sredine kroz umrežavanje, jačanje kapaciteta i promovisanje zelene ekonomije. Projekat se realizuje u partnerstvu sa organizacijama SMART Kolektiv iz Srbije, Centar za razvoj i podršku iz BiH, EKO Svest iz Sjeverne Makedonije, EDEN Centar iz Albanije i Udruženjem Slap iz Hrvatske.

U cilju jačanja kapaciteta organizacija civilnog društva za zelenu ekonomiju i zeleno preduzetništvo i motivisanja za primjenu i razvoj ovih koncepata u ciljnim zemljama, u periodu od 15. do 17. aprila 2019. će za organizacije civilnog društva iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Albanije biti organizovana studijska posjeta uspješnim preduzećima koja posluju po principima zelene ekonomije i zelenog preduzetništva iz Hrvatske.

Učešće je otvoreno za organizacije civilnog društva koje se bave zaštitom životne sredine i održivim razvojem, ruralnim razvojem, društveno-ekonomskim razvojem, socijalnom zaštitom i sličnim temama.

Kada je u pitanju selekcija i učešće organizacija iz Crne Gore, pravo učešća imaju predstavnici organizacija koje su registrovane u Crnoj Gori, najmanje šest mjeseci prije objavljivanja ovog oglasa, a prijavu za učešće u studijskoj posjeti možete izvršiti najkasnije do 3. aprila 2019. putem i-mejla mdjikanovic@forsmontenegro.org popunjavanjem prijavnog formulara koji možete preuzeti ovdje.

Kriterijumi za odabir organizacije i kandidata su:

  • Prepoznatljivost organizacije u zajednici i prethodno iskustvo i reference organizacije i kandidata u podsticanju ili realizaciji projekata od značaja za širu društvenu zajednicu;
  • Prepoznatljivost u stvaranju uslova za održivi ekonomski razvoj zajednice poštujući principe očuvanja životne sredine (razvoj i promocija održive poljoprivrede, razvoj i promocija eko turističke ponude i pospješivanje seoskog eko turizma, promovisanje korišćenja obnoviljivih izvora energije itd.),
  • Obavljen razgovor sa predstavnicima FORS Montenegra.

Broj organizacija odnosno učesnika u studijskoj posjeti je najmanje 5 po ciljnoj zemlji. FORS Montenegro zadržava pravo odluke o izboru i ukupnom broju učesnika, u skladu sa utvrđenim kriterijumima i finansijskim mogućnostima, i preporukama Udruženja Slap kao glavnog organizatora studijske posjete.

Troškovi prevoza, smještaja i ishrane učesnika studijske posjete će biti pokriveni iz Projekta.

Projekat „GEAR – Green Economy for Advanced Region“ finansira Evropska unija u okviru Programa podrške civilnom društvu i medijima za 2016-2017. Projekat sufinansira Ministarstvo javne uprave Crne Gore.

Obavještenja