Close

Budimo pripremljeni

FORS Montenegro je 1. decembra 2019. započeo realizaciju projekta „Budimo pripremljeni” koji ima za cilj jačanje kapaciteta institucija i službi iz Crne Gore i Republike Srbije koje se bave zaštitom i spašavanjem za prevenciju požara i poplava i ublažavanje njihovih posljedica, kao i informisanje stanovništva prekogranične oblasti o smanjenju rizika od nepogoda.

Projekat finansira Evropska unija u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2014-2020, a u Crnoj Gori sufinansira Ministarstvo javne uprave. Ugovorno tijelo za projekat je Ministarstvo finansija Republike Srbije – Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU.

Ovaj osamnaestomjesečni projekat se sprovodi u Crnoj Gori i Srbiji, a glavne aktivnosti uključuju nabavku opreme i vozila za institucije i službe koje se bave zaštitom i spašavanjem, kao i nabavku opreme za prognoziranje hidrometeoroloških prilika. Pored toga, kroz projekat će biti organizovani prekogranični treninzi i pokazne vježbe na teme vezane za zaštitu i spašavanje u slučajevima požara i poplava, prekogranični seminari o modelima dobre prakse kada je u pitanju zaštita od poplava i požara, obuke za predstavnike hidrometeoroloških službi, međunarodna konferencija na temu smanjenja rizika od nepogoda, kampanja informisanja stanovništva o rizicima od nepogoda, preventivnim mjerama i aktivnostima koje bi trebalo preduzeti u slučajevima određenih nepogoda itd. Mjesto realizacije projekta obuhvata opštine: Berane, Bijelo Polje, Žabljak, Nikšić, Petnjica, Pljevlja i Šavnik u Crnoj Gori i opštine: Novi Pazar, Raška, Sjenica i Tutin u Srbiji.

Projekat se realizuje u partnerstvu sa Sektorom za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i u saradnji sa Direktoratom za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore i opštinskim službama zaštite i spašavanja.

Obavještenja