Close

Jačanje kapaciteta za efikasno prognoziranje potencijalnih vremenskih nepogoda

U cilju unapređenja kapaciteta za prognoziranje potencijalnih vremenskih nepogoda u Podgorici je od 8. do 10. aprila održana obuka o prognoziranju i sistemu ranog upozorenja kojoj je prisustvovalo 27 predstavnika hidrometeoroloških zavoda i institucija iz Crne Gore i Albanije koje se bave pomenutom temom. Učesnici su tokom trodnevne obuke imali priliku da saznaju više o globalnim i regionalnim modelima numeričkog prognoziranja vremena, savremenim klimatskim promjenama, klimatskim indeksima, funkciji prognostičkih materijala u najavi potencijalnih vremenskih nepogoda, meteoalramu i sl. Pored unapređenja znanja cilj obuke je i razmjena iskustava i jačanje saradnje između stručnjaka iz dvije zemlje koji se bave ovom oblašću.

Krajem prošle godine u okviru Projekta za Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore nabavljena je oprema za prognoziranje meteoroloških prilika kojom je unaprijeđen sistem rane najave o potencijalnim događanjima prirodnih nepogoda meteorološkog i hidrološkog porijekla, što omogućava stavljanje sistema zaštite i spašavanja u stanje pripravnosti za pružanje brzog i adekvatnog odgovora.

Obuka je organizovana u okviru projekta „Nepogode ne poznaju granice“, koji ima za cilj jačanje kapaciteta institucija i službi koje se bave zaštitom i spasavanjem za smanjenje rizika od katastrofa, sa akcentom na zaštitu od poplava, kao i informisanje stanovništva o rizicima od poplava.

Dvogodišnji projekat, čija realizacija je počela 17. aprila prethodne godine, sprovodi se u Crnoj Gori i Albaniji, a glavne aktivnosti uključuju nabavku opreme za zaštitu od poplava i prognoziranje hidrometeoroloških prilika, treninge za predstavnike institucija i službi koje se bave zaštitom i spasavanjem i upravljanjem u slučajevima vanrednih situacija, prekogranične pokazne vježbe, ažuriranje baze podataka poplava u regionu Skadarskog jezera, seminar o modelima dobre prakse kada je u pitanju zaštita od poplava i kampanju informisanja stanovništva o rizicima od poplava, preventivnim mjerama i aktivnostima zaštite i spasavanja, itd. Projekat se u Crnoj Gori sprovodi u opštinama Podgorica, Bar i Ulcinj, a u Albaniji u regionu Skadra.

Projekat realizuje FORS Montenegro u partnerstvu sa Direktoratom za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore i Prefekturom Skadar iz Albanije.

Projekat finansira Evropska unija u okviru Programa prekogranične saradnje Crna Gora – Albanija 2014-2020.

Obavještenja