Close

Studijska posjeta institucijama sistema zaštite i spasavanja u Italiji

U cilju upoznavanja sa modelima dobre prakse Evropske unije kada je u pitanju zaštita od prirodnih i drugih nepogoda i upravljanje u vanrednim situacijama, u okviru projekta DIRECT od 4. do 6. decembra 2017. organizovana je studijska posjeta Italiji za predstavnike sistema zaštite i spasavanja iz Crne Gore, Češke i Slovenije. Tokom posjete, 16 učesnika se upoznalo sa organizacijom sistema zaštite i spasavanja u Italiji, načinom rada različitih institucija i službi, iskustvima i naučenim lekcijama u koordinaciji određenih nepogoda.

Tokom tri dana, posjećene su sljedeće institucije:

  • Sektor za civilnu zaštitu Predsjedništva Savjeta ministara Republike Italije
  • Nacionalna vatrogasna služba – Centar za obuku
  • Odsjek za civilnu zaštitu Rima
  • Ministarstvo odbrane Republike Italije

U okviru posjete organizovano je više sastanaka i prezentacija sa predstavnicima navedenih  institucija koji su u velikoj mjeri doprinijeli unapređenju znanja učesnika posjete a svi predstavnici su izrazili želju i spremnost za nastavkom međunarodne saradnje u ovoj oblasti.

Projekat DIRECT realizuju FORS Montenegro – Fondacija za razvoj sjevera Crne Gore i Direktorat za vanredne situacije MUP-a Crne Gore u partnerstvu sa Vatrogasno-spasilačkom službom opštine Kranj iz Slovenije, Vatrogasno-spasilačkom brigadom Moravsko-Šleskog kraja i Udruženjem vatrogasaca iz Češke, a finansira Generalni direktorat za evropsku civilnu zaštitu i aktivnosti humanitarne pomoći Evropske komisije (DG ECHO).

Projekat ima za cilj unapređenje pripremljenosti lokalnih zajednica, institucija i službi za efikasniji odgovor na prirodne i druge nepogode.

Obavještenja