Close

„Budimo pripremljeni” – novi projekat FORS Montenegra za jačanje sistema zaštite i spašavanja i prekogranične saradnje u smanjenju rizika od nepogoda

Danas je u Nikšiću održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljen projekat „Budimo pripremljeni” koji sprovode FORS Montenegro i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije – Sektor za vanredne situacije. Projekat, čija je realizacija počela 1. decembra 2019. godine ima za cilj jačanje kapaciteta institucija i službi iz Crne Gore i Srbije koje se bave zaštitom i spašavanjem za prevenciju požara i poplava i ublažavanje njihovih posljedica, kao i informisanje stanovništva prekogranične oblasti o smanjenju rizika od nepogoda. Projekat finansira Evropska unija u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2014-2020, a u Crnoj Gori sufinansira Ministarstvo javne uprave. Ugovorno tijelo za projekat je Ministarstvo finansija Republike Srbije – Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU. Ukupna vrijednost projekta „Budimo pripremljeni” iznosi 422.967,60 eura, od čega je doprinos Evropske unije 359.480,16 eura, a doprinos Ministarstva javne uprave Crne Gore 39.930,84 eura. Vrijednost projekta za crnogorsku stranu iznosi 277.210,65 eura. Na konferenciji su govorili Darko Belić, načelnik Odeljenja za vanredne situacije Policijske uprave Novi Pazar i Veselin Šturanović, izvršni direktor FORS Montenegra.

Osamnaestomjesečni projekat „Budimo pripremljeni” se sprovodi u Crnoj Gori i Srbiji, a glavne aktivnosti uključuju nabavku opreme i vozila predviđene vrijednosti oko 172.000 eura za institucije i službe koje se bave zaštitom i spašavanjem, kao i nabavku opreme za prognoziranje hidrometeoroloških prilika predviđene vrijednosti oko 20.000 eura. Pored toga, kroz projekat će biti organizovani prekogranični treninzi i pokazne vježbe na teme vezane za zaštitu i spašavanje u slučajevima požara i poplava, prekogranični seminari o modelima dobre prakse kada je u pitanju zaštita od poplava i požara, obuke za predstavnike hidrometeoroloških službi, međunarodna konferencija na temu smanjenja rizika od nepogoda, kampanja informisanja stanovništva o rizicima od nepogoda, preventivnim mjerama i aktivnostima koje bi trebalo preduzeti u slučajevima određenih nepogoda itd.

Mjesto realizacije projekta obuhvata opštine: Berane, Bijelo Polje, Žabljak, Nikšić, Petnjica, Pljevlja i Šavnik u Crnoj Gori i opštine: Novi Pazar, Raška, Sjenica i Tutin u Srbiji.

Projekat se realizuje u saradnji sa Direktoratom za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore i opštinskim službama zaštite i spašavanja.

Projekat predstavlja nastavak aktivnosti FORS Montenegra usmjerenih ka jačanju sistema zaštite i spašavanja kojima želimo da pomognemo rad institucija i službi koje su zadužene za ove poslove i naš je šesti projekat u ovoj oblasti.

Obavještenja