Close

Karcinom dojke

Karcinom dojke je jedan od najozbiljnijih, najtežih i najčešćih oboljenja žena širom svijeta. U Crnoj Gori, u 2018. godini, bilo je 420 novooboljelih osoba od karcinoma dojke i u istom periodu zabilježeno je 130 smrtnih ishoda, dakle 31% ili svaka treća oboljela osoba. Sa ovom bolešću suočavaju se i muškarci, ali su žene te koje obolijevaju mnogo češće, čak 100 puta više. Rizik obolijevanja značajno raste poslije 40. godine života, ali se bolest može javiti i ranije. Iako se radi o bolesti koja se ne može spriječiti, zajedničkim naporima možemo je otkriti na vrijeme i uspješno liječiti.

SIMPTOMI

Karcinom dojke je u početnom stadijumu bez simptoma. Ključ za njegovo uspješno liječenje je u što ranijem otkrivanju putem redovnih preventivnih pregleda. Ukoliko uočite neku od sledećih promjena na dojci, potrebno je da se HITNO obratite ljekaru:

  • promjenu u veličini jedne dojke,
  • promjenu boje i izgleda kože dojke, naročito ako je slična izgledu pomorandžine kore,
  • pojavu bilo kakve tečnosti iz bradavice ako ne dojite,
  • uvučenu bradavicu,
  • stalnu otečenost dojki,
  • prisustvo čvorića u dojci ili pazuhu,
  • iznenadni bol u dojci ili pazušnoj jami.

Ne postoje pouzdani podaci šta uzrokuje karcinom dojke, ali medicina navodi da nerotkinje, žene koje  su kasnije rodile prvo dijete – poslije 35. godine života, žene koje nijesu dojile djecu kao i žene koje su već operisale karcinom jedne dojke (sa većim rizikom obolijevanja druge dojke čak do 5 puta) imaju značajno povećan rizik obolijevanja od ove bolesti. Ostali faktori koji povećavaju rizik su: godine starosti – najčešće obolijevaju žene iznad 50. godine života, genetska predispozicija – ako je kod bliskih srodnika već bilo slučajeva karcinoma dojke, ranije dijagnostikovane dobroćudne promjene na dojci, rano dobijanje prve menstruacije – prije 12. godine, kasni prolazak kroz menopauzu, poslije 50. godine, nezdrav način života – nepravilna ishrana, prekomjerna tjelesna težina, neumjerena konzumacija alkohola, pušenje, nedovoljna fizička aktivnost, stres.

Svaka ženska osoba poslije 20. godine života, trebalo bi jednom mjesečno, u trajanju od desetak minuta, da vrši samopregled dojki. Preporuka je da postupak obavlja krajem menstrualnog ciklusa ( od trećeg do petog dana nakon završetka menstruacije). Žene u menopauzi trebalo bi da pregled obavljaju uvijek istog datuma u mjesecu. Nakon navršene 40. godine života preporučuje se obavezno makar jedanput godišnje obaviti klinički pregled dojki, a nakon 45. naročito žene sa povećanim faktorom rizika obolijevanja pored redovnih mjesečnih pregleda trebalo bi da jednom godišnje obave mamografski (rendgenski) ili ultrazvučni pregled. Ovim posljednjim metodama moguće je dijagnostikovati pojavu karcinoma do dvije godine prije nego što tumor postane dovoljno veliki da bi se mogao napipati.

Obavještenja