Close

Karcinom grlića materice

U svijetu od ove bolesti oboli oko 500.000 žena godišnje, u Evropi oko 60.000,[1] od čega svaka druga izgubi život. Statistika ne bi bila ovako poražavajuća kada bi žene redovnije išle na ginekološke preglede, jer se ovaj karcinom veoma lako otkriva i veoma uspješno liječi, pod uslovom da se dijagnostikuje u ranoj fazi, prije nego što bolest uznapreduje. Imajući to u vidu, izuzetno je važno obavljati redovne godišnje ginekološke preglede, preventivno, ne čekajući bilo kakve simptome, jer sa pojavom simptoma liječenje već postaje otežano i neizvjesno.

SIMPTOMI  

Iako nema jasnih simptoma, tijelo šalje pojedine signale da se u njemu razvija opasan tumor. Nažalost, ove signale žene često zanemaruju i smatraju bezazlenim stanjima, a baš takav stav može ih koštati života. Simptomi koji uglavnom ukazuju na rak grlića materice su vaginalno krvarenje, iako je završen menstrualni ciklus, bolovi u stomaku, krv u urinu i sl. Takođe, na ovu bolest ukazuje i bol u kostima, bolovi u donjem dijelu leđa, oticanje nogu, gubitak apetita, naglo mršavljenje, osjećaj pospanosti i nervoze i promjene tokom mokrenja, kao i promjene stolice.

Većinu karcinoma grlića materice uzrokuje humani papiloma virus (HPV). Ovaj virus se prenosi seksualnim putem sa osobe koja je već zaražena. Najbolji način da smanjite rizik dobijanja seksualno prenosive infekcije je da praktikujete sigurne odnose, uz korišćenje kondoma odnosno mehaničke barijerne metode kontracepcije. Većina žena zaraženih HPV virusom prođe bez ikakvih posljedica. Ozdrave u periodu od 6 do 24 mjeseca, a da i ne znaju da su imale infekciju. To zapravo znači da sama infekcija ovim virusom ne daje nikakve simptome. Virus može ostati u vašem tijelu u latentnom obliku i tek nakon više godina boravka u organizmu dovesti do razvoja tumora. Zato je veoma važno da redovno radite Papanikolau test. Ovaj test otkriva promjene prije nego što se one pretvore u karcinom. Ako adekvatnom i blagovremenom terapijom tretirate te promjene, poznatije kao „ranice‟, možete spriječiti pojavu karcinoma grlića materice.

Najvažniji faktori koji doprinose nastanku bolesti su slabost imunog sistema, pušenje, druge polno prenosive infekcije, primjena hormonske kontracepcije, loši socijalno-ekonomski uslovi i seksualne navike. Pod tim se najviše podrazumijevaju rano stupanje u polne odnose, veliki broj partnera, kao i veliki broj partnerovih veza, odnosno sve ono što doprinosi prenošenju HPV infekcije.

Dijagnostičke metode za rano otkrivanje bolesti su veoma precizne, jednostavne i daju brze i pouzdane rezultate. U primjeni je kombinacija dvije vrste pregleda: kolposkopski pregled i PAPA test koji zajednički ostvaruju pouzdanost podataka do 98%. Redovan skrining povećava šanse da se bolest otkrije u što ranijem stadijumu. Rano liječenje je lakše i uspješnije nego ono koje započne kasnije. Isto tako, važno je imati u vidu da se u većini slučajeva ovaj karcinom razvija veoma sporo, promjene traju veoma dugo (8-10 godina), prolazeći kroz određene faze od kojih zavisi stadijum bolesti i način liječenja što vam ostavlja prostor da reagujete na vrijeme.

Najbitniji vid prevencije raka grliće materice je redovan ginekološki pregled, a u većini slučajeva, ako se otkrije u početnom stadijumu, u potpunosti je izlječiv.

[1] Izvor statističkih podataka Globocan, International Agency research on Cancer, 2018

Obavještenja