Close

Nabavljeno novo vozilo za Direktorat za vanredne situacije i oprema za prognoziranje hidrometeoroloških prilika kroz projekat „Budimo pripremljeni”

FORS Montenegro je danas u Podgorici organizovao konferenciju za novinare povodom predstavljanja kombi vozila za Direktorat za vanredne situacije MUP-a Crne Gore i nove opreme za Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore. Javnosti je predstavljena oprema koja je nabavljena u sklopu projekta prekogranične saradnje „Budimo pripremljeni”. Vrijednost kombija iznosi 22.562 eura, dok je vrijednost opreme za numeričku prognozu vremena i numeričku ranu najavu i upozorenje 19.350 eura. Ovom prilikom medijima su se obratili Mirsad Mulić, generalni direktor Direktorata za vanredne situacije, Luka Mitrović, direktor Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore, Miodrag Račeta, načelnik Odsjeka za evropsku teritorijalnu saradnju u Kancelariji za evropske integracije Crne Gore  Kancelarija za evropske integracije Crne Gore, Melani Brid, projektni menadžer za prekograničnu saradnju u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori i Veselin Šturanović, izvršni direktor FORS Montenegra.

Projekat „Budimo pripremljeni”, koji sprovodi FORS Montenegro, finansira Evropska unija u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2014-2020, a u Crnoj Gori sufinansira Ministarstvo javne uprave. Ugovorno tijelo za projekat je Ministarstvo finansija Republike Srbije – Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU.

Projekat  ima za cilj unapređivanje kapaciteta institucija i službi iz Crne Gore i Srbije koje se bave zaštitom i spašavanjem za prevenciju požara i poplava i ublažavanje njihovih posljedica, kao i informisanje stanovništva prekogranične oblasti o smanjenju rizika od nepogoda. Pored ove nabavke, predviđena je i nabavka opreme za službe zaštite i spašavanja iz opština koje su uključene u projekat. Ostale projektne aktivnosti uključuju prekogranične treninge i pokazne vježbe na teme vezane za zaštitu i spašavanje u slučajevima požara i poplava, prekogranične seminare o modelima dobre prakse kada je u pitanju zaštita od poplava i požara, obuke za predstavnike hidrometeoroloških službi, međunarodnu konferenciju na temu smanjenja rizika od nepogoda, kampanju informisanja stanovništva o rizicima od nepogoda, preventivnim mjerama i aktivnostima koje bi trebalo preduzeti u slučajevima određenih nepogoda itd.

Mjesto realizacije projekta obuhvata opštine: Berane, Bijelo Polje, Žabljak, Nikšić, Petnjica, Pljevlja i Šavnik u Crnoj Gori i opštine: Novi Pazar, Raška, Sjenica i Tutin u Srbiji. Projekat se realizuje u partnerstvu sa Sektorom za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije. Glavne ciljne grupe projekta su Direktorat za vanredne situacije MUP-a Crne Gore, Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore i opštinske službe zaštite i spašavanja.

Obavještenja