Close

Nađi vremena

Nemam vremena”- ponavljaš uporno samo u jednom slučaju, kada treba da učiniš nešto dobro za sebe.

Milion je strana na koje želiš besprekorno stići. Dani česti, ali isuviše kratki. Obaveza i briga sve više i više. Imaš taj svoj mali svijet i daješ srce, dušu i zadnju kap snage da sve konce zadržiš u svojim rukama. A u istom paketu neredovna, loša ishrana, mnogo kafe, slatkiša, vitamina ni u tragovima, stres, brige, premalo sna. Poznata priča? Nažalost, mnoge nemaju dobar kraj. A ne bi trebalo da bude tako. Živimo u vremenu napredne medicine i savremene tehnologije. Imamo mogućnost da se uhvatimo u koštac sa najvećim izazovima, pogotovo ako reagujemo na vrijeme. Malo pažnje u reproduktivnom domenu zdravlja skinuće sjenku sumnji i ubrzati i olakšati bilo kakve zdravstvene korake, ako se pokaže da su neophodni. Na vrijeme si još, ako si tu i čitaš ovo. Na vrijeme si… Ali ne od sjutra, nego od danas! Dan po dan. Zdravo se hrani, vodi brigu o zdravlju, idi na preventivne preglede. Nađi vremena. Spriječi. Živi. Život je jedan – kažu, nema reprizu! Svako dobro, od srca

Imaj na umu – Rano otkrivanje spasava život!  U Crnoj Gori, u 2018. godini 2.366 osoba je novooboljelo od različitih vrsta karcinoma. Smrtan ishod u tom periodu imalo je 1.287 lica. Kod 420 oboljelih se radilo o karcinomu dojke a kod 54 o karcinomu grlića materice. Pojavu karcinoma dojke ne možete spriječiti, ali možete doprinijeti da ga otkrijete u što ranijoj fazi i tako značajno povećate sebi šanse za uspješno liječenje. Situacija sa karcinomom grlića materice, koji se razvija u dugom vremenskom periodu, obično i do 10 godina, je takva, da pravovremenim kontrolnim pregledom možete čak i spriječiti njegovu pojavu. Zato je izuzetno važno raditi redovne godišnje preventivne preglede.

Stvarno ne zvuči zabavno čekati na preventivni pregled. Ali zamislite osobu koja sada već ima dijagnozu da boluje od karcinoma – kad bi mogla da vrati vrijeme i uradi preventivni pregled koji bi joj drastično povećao šanse za izlječenje ili čak omogućio da spriječi karcinom – koliko bi bila spremna da čeka na pregled? Da li bi našla vremena za to?

Ne čekajte da se nađete u toj poziciji.

Neko bi dao sve na svijetu  za šansu koju Vi imate.

Obavještenja