Close

Poziv za redovne preventivne preglede grlića materice

U toku je evropska nedjelja prevencije karcinoma grlića materice. Najvažnija poruka koju želimo poslati tim povodom nosi činjenicu da je pojavu ove maligne bolesti moguće čak  spriječiti. RANO OTKRIVANJE PROMJENA SPREČAVA POJAVU KARCINOMA GRLIĆA MATERICE. Naime, u pitanju je bolest koja nastaje na donjem dijelu materice kada se ćelije ovog tkiva počnu nekontrolisano umnožavati. U većini slučajeva bolest napreduje dugo (i do 10 godina), a pri tom se veoma lako otkriva i  uspješno liječi, pod uslovom da se otkrije u ranoj fazi. Imajući ovo u vidu, poražavajuća je činjenica da od karcinoma grlića materice godišnje oboli 500.000 žena u svijetu, od čega 60.000 u Evropi pri čemu svaka druga izgubi život.  To samo dokazuje da su kasno potražile ljekarsku pomoć. Kada se već suoče sa tegobama bolest je već uznapredovala i šanse za izlječenje su smanjene. Bolest ne bira godine, porijeklo ni obrazovanje. Može se desiti bilo kome. Česta pomisao “Ja nemam nikakvih simptoma” nije razlog za odlaganje i izbjegavanje preventivnog pregleda ali jeste ohrabrujuća vijest jer u slučaju da su u organizmu počeli procesi u pravcu razvoja ovog karcinoma, imate odlične šanse da sačuvate svoje zdravlje. Preventivni pregledi podrazumijevaju PAPA test i kolposkopski pregled koji zajedno ostvaruju pouzdanost podataka do 98% a omogućiće da se promjene na grliću materice, poznatije kao „ranice‟, otkriju rano, prije nego se pretvore u karcinom. Dakle, KARCINOM GRLIĆA MATERICE JESTE 100% IZLJEČIV POD USLOVOM DA SE OTKRIJE U RANOJ FAZI.

Anketa o reproduktivnom zdravlju, koju smo sproveli u toku maja i juna 2019. godine svjedoči o veoma lošim navikama i ženske populacije u Crnoj Gori. Naime, istraživanje je obuhvatilo 1.104 ispitanice u ciljnom regionu koje su pokazale da imaju informacija o ovoj temi, ali očigledno nedovoljno, obzirom da nerado vrše preventivne preglede i rijetko posjećuju ginekologa, većinom kada osjete određeni problem. Pri tom ukupno 36% ispitanica ima bliskog srodnika koji se ranije suočio sa karcinomom dojke ili karcinomom grlića materice što automatski predstavlja povećan rizik obolijevanja za njih. Čak 44% anketiranih nikada nije bilo na preventivnom ginekološkom pregledu, a 49%, što znači svaka druga ispitanica nikada nije uradila PAPA test. Koliko je alarmantan ovaj podatak pokazuje preporuka medicinske struke da je obavezno godišnje testiranje svih žena starosne dobi od 25 do 69 godine života. Sve ovo govori da mogućnost sprečavanja pojave karcinoma grlića materice i šansu za uspješno liječenje naše žene ne koriste u dovoljnoj mjeri. Navike i uvjerenja koje nam ne koriste treba mijenjati. Zato želimo da uputimo poziv svim pripadnicama ženskog pola da redovno rade godišnje preventivne preglede i na taj način doprinesu očuvanju sopstvenog zdravlja. Ovaj poziv može Vam spasiti život. Mislite o tome i prenesite onima koje volite: mami, baki, sestri, ćerki, prijateljici…

Više informacija o karcinomu grlića materice kao i o karcinomu dojke, mogućim uzrocima, faktorima rizika, navikama koje možete usvojiti da biste smanjili šanse za pojavu ovih oboljenja, simptomima, načinima za rano otkrivanje kao i kontakt informacije zdravstvenih institucija u Crnoj Gori radi zakazivanja preventivnih i drugih pregleda možete naći u brošuri koju smo pripremili u okviru Projekta CARES.

http://forsmontenegro.org/wp-content/uploads/2019/11/Brosura-CARES.pdf

Obilježavanje evropske nedjelje prevencije karcinoma grlića materice samo je jedna u nizu brojnih aktivnosti koju FORS Montenegro realizuje u okviru osamnaestomjesečnog projekta CARES – Cross-border Actions in the Reproductive Health Sector / Prekogranične aktivnosti u sektoru reproduktivnog zdravlja koji doprinosi unapređivanju kvaliteta usluga u sektoru reproduktivnog zdravlja i informisanju stanovništva o značaju prevencije i očuvanja reproduktivnog zdravlja, a sve to kroz nabavku opreme za domove zdravlja uključene u projekat, organizovanje preventivnih pregleda, kampanju podizanja nivoa svijesti o reproduktivnom zdravlju, predavanja na ovu temu, prekograničnu konferenciju i sl.

Projekat CARES finansira Evropska unija u okviru Programa prekogranične saradnje Crna Gora – Kosovo* 2014-2020, a sufinansira Ministarstvo javne uprave Crne Gore. Mjesto realizacije obuhvata opštine Andrijevicu, Berane, Bijelo Polje, Gusinje, Petnjicu, Plav, Kolašin, Mojkovac i Rožaje u Crnoj Gori.

Ova objava je izrađena uz finansijsku podršku Evropske unije i Ministarstva javne uprave Crne Gore. Sadržaj objave je isključiva odgovornost organizacije FORS Montenegro i ni pod kojim se uslovima ne može smatrati da odražava stavove Evropske unije i Ministarstva javne uprave.

*Ovaj natpis ne prejudicira status Kosova i u skladu je sa Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti Ujedinjih nacija i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti.

 

 

Obavještenja