Close

PREVENCIJA I ZDRAVI STILOVI ŽIVOTA – ključ za kvalitetniji život i uspješniju borbu protiv karcinoma dojke i karcinoma grlića materice

Najopasniji savremeni zdravstveni izazovi u domenu reproduktivnog zdravlja žena, kako u svijetu tako i na našim prostorima jesu karcinom dojke i karcinom grlića materice. U prilog zabrinutosti posebno svjedoči visok procenat smrtnosti, jer prema statističkim podacima svaka druga oboljela osoba izgubi život. Razlog je, uglavnom,  kasno javljanje ljekaru, onda kada je bolest već uznapredovala. Ovako porazni ishodi mogu se izbjeći pravovremenim preventivnim pregledima, prije pojave bilo kakvih simptoma bolesti. Upravo tada su šanse za izlječenje najveće. Stoga, imajući u vidu da rizik obolijevanja od karcinoma dojke drastično raste poslije 40. godine života, mada se može pojaviti i ranije, potrebno je biti oprezan i ranim otkrivanjem maksimalno povećati šanse za izlječenje. Isto tako, kada je u pitanju karcinom grlića materice cilj redovnih preventivnih pregleda koji se preporučuju od 25. do 69. godine života jeste otkrivanje početnih promjena prije nego što se transformišu u maligno oboljenje. Na taj način je zapravo moguće i spriječiti pojavu karcinoma grlića materice. Što se ranije otkriju promjene, liječenje je lakše i uspješnije. Kada se karcinom razvije, liječenje postaje teže i uspjeh nije zagarantovan.

Stepen rizika obolijevanja svakako zavisi od brojnih faktora. Detaljnije o njima, mogućim uzrocima,  navikama koje možete usvojiti da biste smanjili šanse za pojavu ovih oboljenja, simptomima, načinima za rano otkrivanje, kao i kontakt informacije zdravstvenih institucija u Crnoj Gori radi zakazivanja preventivnih i drugih pregleda možete naći u brošuri koju smo pripremili u okviru Projekta CARES.

Uporedo sa kulturom redovnih preventivnih pregleda strategija očuvanja vašeg zdravlja biće unaprijeđena vođenjem zdravih stilova života. To prvenstveno znači jačanje imuniteta urednom ishranom (smanjujući unos šećera, a značajno povećavajući konzumaciju voća i povrća uz optimalan unos vitamina D i A), održavanjem normalne tjelesne težine, redovnom fizičkom aktivnošću, dovoljnom količinom sna kao i izbjegavanjem: stresa, cigareta, zadimljenih prostorija, narkotika, alkohola i toksičnih higijenskih sredstava i drugih hemikalija u domaćinstvu, trudeći se da ove proizvode zamijenite onim organskog porijekla. Istom cilju doprinijeće izbjegavanje čestog mijenjanja partnera, ranog stupanja u seksualne odnose, čestih pobačaja, hormonske kontracepcije i sl.

Na kraju, najvažnije je shvatiti sledeće: bez obzira na genetsku predispoziciju, stil života, navike i slično tome, niko ne može dobiti garanciju da će biti pošteđen. Ali, isto tako svako od nas ima šansu, danas sigurno veću od one koju će imati kroz pola godine, da spasi svoj život. Na svakom je odluka hoće li je iskoristiti ili ne.

Nađi vremena, spriječi, živi.

Projekat CARES – Cross-border Actions in the Reproductive Health Sector (Prekogranične aktivnosti u sektoru reproduktivnog zdravlja) u Crnoj Gori realizuje FORS Montenegro u cilju unapređivanja reproduktivnog zdravlja. Projekat finansira Evropska unija, a sufinansira Ministarstvo javne uprave. Cilj projekta je unapređivanje kvaliteta usluga u sektoru reproduktivnog zdravlja i informisanje stanovništva o značaju preventivnog djelovanja, a sve to kroz nabavku opreme za domove zdravlja u ciljnim opštinama, organizovanje preventivnih pregleda, kampanju podizanja nivoa svijesti o reproduktivnom zdravlju, prekograničnu konferenciju itd.

 Ova objava je izrađena uz pomoć Evropske unije i Ministarstva javne uprave Crne Gore. Sadržaj objave isključiva je odgovornost Fondacije za razvoj sjevera Crne Gore – FORS Montenegro i ni pod kojim se uslovima ne može smatrati da odražava stavove Evropske unije i Ministarstva javne uprave.

 

Obavještenja