Close

Rano otkrivanje i prevencija karcinoma dojke i grlića materice

Pojam reproduktivnog zdravlja žena odnosi se na funkcionalnost reproduktivnog sistema, kojeg čine ženski polni organi koji omogućavaju: začeće, razvoj ploda, porođajni proces kao i ishranu ploda nakon porođaja. U tom smislu zaštita reproduktivnog zdravlja obuhvata, kako edukaciju o seksualnosti i reprodukciji, tako i prevenciju, dijagnostiku i liječenje različitih bolesti i poremećaja u tom domenu.

Najopasniji zdravstveni izazovi koji se odnose na reproduktivno zdravlje žena, kako u svijetu tako i na našim prostorima, jesu karcinom dojke i karcinom grlića materice. Medicina govori da su u pitanju bolesti koje se veoma lako i uspješno liječe, pod uslovom da se obratite svom ginekologu na vrijeme, sa vjerovatnoćom izlječenja čak od 90-100%. Madjutim, statistika daje alarmantne podatke: da svaka treća žena umire od posljedica ovih karcinoma, što je samo potvrda da su kasno potražile ljekarsku pomoć, onda kada su se već suočile sa tegobama, jer je bolest u tom stadijumu već uznapredovala i šanse za izlječenje su, u tom trenutku, drastično smanjene.

Ono što je najvažnije imati na umu je da se i za karcinom dojke i karcinom grlića materice može preventivno djelovati i tako postići odlične šanse za potpuno i trajno ozdravljenje. Znači, dobra vijest je da ključ zdravlja, ipak, imate u svojim rukama. Zapravo, ne čekajući da prepoznate simptome bolesti, vodite zdrav način života. Njegujući kulturu odgovornog ponašanja, vi već gradite prvu borbenu liniju za očuvanje svog zdravlja. Jačate je urednom ishranom (smanjujući unos šećera, a značajno povećavajući konzumaciju voća i povrća, sa optimalnim unosom vitamina D i A), vodeći brigu o normalnoj tjelesnoj težini, redovnom fizičkom aktivnošću kao i izbjegavanjem: cigareta, zadimljenih prostorija, alkohola i toksičnih higijenskih sredstava i drugih hemikalija u domaćinstvu, trudeći se da ove proizvode zamijenite onim organskog porijekla.

Drugu odbrambenu liniju očuvanja vašeg zdravlja čine redovni preventivni ljekarski pregledi. Važno je shvatiti da je neophodno raditi preventivne preglede prije pojave bilo kakvih tegoba, jer se radi o oboljenjima koja često uznapreduju upravo prije pojave simptoma. Kada simptomi postanu uočljivi, oboljenje je već uzelo maha, a tada su šanse za izlječenje uveliko smanjene. Želimo naglasiti „smanjene‟, dakle nikako i „nemoguće‟. Sve dok vi to želite šanse su i te kako na vašoj strani. Dakle, redovni preventivni pregledi  su jedini pouzdan i najefikasniji način  za očuvanje zdravlja!

Obavještenja