Close

Obuka na temu Smanjenja rizika od katastrofa

U okviru projekta „Prekogranična zaštita od požara“, u Podgorici je od 14. do 17. decembra održana obuka za zaposlene u sistemu zaštite i spasavanja iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine na temu Smanjenje rizika od katastrofa – DRR (Disaster Risk Reduction). Obuku su prošla 23 pripadnika Direktorata za vanredne situacije MUP-a Crne Gore, Ministarstva sigurnosti BiH, kao i Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske i Federalne uprave civilne zaštite. Tokom obuke, učesnici su imali priliku da čuju više informacija o ključnim konceptima DRR-a, komponentama upravljanja rizicima od katastrofa, upravljanjem rizicima na lokalnom nivou kao osnovi za DRR, identifikaciji, procjeni i praćenju rizika, adaptaciji na klimatske promjene, formulaciji planova i strategija i međunarodnoj saradnji u ovoj oblasti. Predavači na treningu su bili Cvetka Krajic Tomin i Vlatko Jovanovski, međunarodni konsultanti za DRR.

Četvorodnevna obuka predstavlja početni modul edukacije na ovu temu, u okviru koje će napredni kurs za iste polaznike biti organizovan u narednom periodu u BiH.

Pored unapređenja znanja i vještina za smanjenje rizika od katastrofa, cilj obuke je bio i unapređenje prekogranične saradnje, razmjena iskustava i najboljih praksi između institucija koje se bave zaštitom i spasavanjem i vanrednim situacijama i njihovih zaposlenih, koji se u svom poslu često suočavaju sa istim zadacima i izazovima.

Projekat „Prekogranična zaštita od požara“ finansira Evropska unija u okviru Programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora, a realizuju FORS Montenegro – Fondacija za razvoj sjevera Crne Gore, Direktorat za vanredne situacije MUP-a Crne Gore, Ministarstvo sigurnosti BiH i Institut za zaštitu od požara i eksplozija iz Sarajeva.

Obavještenja