Close

Zajednički odgovor

FORS Montenegro je 1. jula 2022. započeo realizaciju projekta „Zajednički odgovor“ čiji je cilj doprinijeti unapređenju sistema prevencije, intervencije i procesa oporavka od katastrofa uzrokovanih klimatskim promjenama u prekograničnom području Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Projekat se sprovodi u partnerstvu sa Upravom za civilnu zaštitu i vatrogastvo Hercegovačko-neretvanske županije/kantona, koja je vodeći partner na projektu i Udruženjem za preduzetništvo i posao LiNK Mostar.

Predviđeno trajanje projekta je dvije godine tokom kojih će biti nabavljena oprema za službe zaštite i spašavanja, organizovano nekoliko obuka vezanih za unapređenje pripremljenosti za upravljanje rizicima od nepogoda, realizovana kampanja informisanja stanovništva o glavnim rizicima u prekograničnom području i unaprijeđena prekogranična saradnja u ovoj oblasti. Projekat će se u Crnoj Gori sprovoditi u opštinama Pljevlja, Plužine, Žabljak, Šavnik, Nikšić, Herceg Novi, Kotor, Tivat, Bijelo Polje, Mojkovac, Kolašin, Berane, Petnjica i Danilovgrad.

Povodom početka realizacije projekta je u Mostaru održana konferencija za medije, a upriličeno je i potpisivanje sporazuma o partnerstvu na sprovođenju projekta. Na konferenciji su govorili Eugen Ćubela, v.d. direktora Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ/K, predsjednik Udruženja LiNK Tomislav Majić i Tamara Todorović, menadžer za implementaciju projekata u FORS Montenegru, koji su tom prilikom istakli značaj prekogranične saradnje u oblati zaštite od nepogoda, kao i značaj samog projekta za unapređenje sistema zaštite i spašavanja dvije zemlje.

Projekat „Zajednički odgovor“ finansira Evropska unija posredstvom Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, u okviru IPA Programa Prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora. Ukupna vrijednost projekta je preko 590.000 eura, od čega je Evropska unija obezbijedila oko 490.000 eura bespovratnih sredstava. Vrijednost projekta za Crnu Goru iznosi oko 255.000 eura, od čega je doprinos Evropske unije 213.000 eura.

Obavještenja