Close

IMPORTANT

FORS Montenegro je 1. decembra 2021. započeo realizaciju novog prekograničnog projekta „IMPORTANT – Unapređivanje reproduktivnog zdravlja u Srbiji i Crnoj Gori/IMProvement of Reproductive Health in Serbia and Montenegro“ koji ima za cilj unapređivanjenje kvaliteta i dostupnosti usluga u oblasti reproduktivnog zdravlja, kao i nivoa svijesti stanovništva o značaju zdravih stilova života i prevencije u očuvanju reproduktivnog zdravlja, posebno za socijalno ranjive kategorije stanovništva.

Projekat finansira Evropska unija u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2014-2020, a u Crnoj Gori sufinansira Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija. Ugovorno tijelo za projekat je Ministarstvo finansija Republike Srbije – Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU (CFCU).

Glavne aktivnosti dvogodišnjeg projekta uključuju nabavku nove opreme i vozila za javne zdravstvene institucije u ciljnom području, treninge za korišćenje nove opreme, organizovanje prekograničnih obuka  za  medicinsko  osoblje  na  teme  vezane  za  prevenciju,  dijagnostiku  i liječenje karcinoma dojke i karcinoma grlića materice, predavanja za žene i omladinu na temu reproduktivnog zdravlja, organizovanje kampanje preventivnih pregleda kao i organizovanje okruglih stolova na temu promovisanja ove kampanje, sprovođenje istraživanja o znanju i navikama vezanim za reproduktivno zdravlje, kampanju podizanja nivoa svijesti građana, izradu publikacija o značaju zdravih stilova života, preventivnih pregleda dojki i ginekoloških pregleda, prekograničnu konferenciju i sl.

Projekat se realizuje u partnerstvu sa Domom zdravlja Novi Pazar, a mjesto realizacije projekta obuhvata opštine: Andrijevica, Berane, Bijelo Polje, Gusinje, Žabljak, Kolašin, Mojkovac, Nikšić, Petnjica, Plav, Pljevlja, Plužine, Rožaje i Šavnik u Crnoj Gori i opštine: Novi Pazar, Nova Varoš, Prijepolje, Raška, Sjenica, Priboj, Vrnjačka Banja i Tutin u Srbiji.

Obavještenja