Close

OJAČANI KAPACITETI SLUŽBI ZAŠTITE I SPAŠAVANJA KROZ OBUKU I NABAVKU OPREME

U Nikšiću su od 8. do 10. maja, u okviru  projekta „Zajednički odgovor“, organizovane obuka i interventna vježba na temu Spašavanje u slučaju poplava uz upotrebu čamaca za pripadnike službi zaštite i spašavanja iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine, u cilju jačanja spremnosti za spasilačke intervencije, kao i unapređivanja prekogranične saradnje. Obuku su održali instruktori sa velikim iskustvom u ovoj oblasti, Milan Radović, Vladan Burić i Marko Jočić, a obuci i vježbi je prisustvovalo oko 40 spasilaca.

Kroz prezentacije relevantnih tema, kao i praktičan rad koji je omogućio dodatno učenje, učesnici treninga i vježbe su značajno unaprijedili svoju pripremljenost za spašavanje u slučaju poplava uz korišćenje čamaca. Pokazna vježba koja je održana 10. maja na jezeru Krupac je omogućila provjeru stečenih znanja i vještina, a ove zajedničke aktivnosti su doprinijele i unapređivanju prekogranične saradnje, koja je od izuzetnog značaja u oblasti zaštite i spašavanja.

Nakon vježbe je predstavljena i ronilačka i komunikaciona oprema koja je u okviru projekta nabavljena za Službu zaštite i spašavanja Nikšić, a čija vrijednost iznosi 21.115 eura bez PDV-a. Pored nabavke opreme za Službu zaštite i spašavanja Nikšć, kroz projekat je nabavljena oprema i za službe zaštite i spašavanja iz Žabljaka, Pljevalja i Plužina, kao i za Gorsku službu spašavanja Crne Gore. Ukupna vrijednost opreme koja je do sada nabavljena kroz projekat iznosi 92.387 eura bez PDV-a.

Projekat  „Zajednički odgovor“  finansira Evropska unija posredstvom Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora, a u Crnoj Gori kofinansira Ministarstvo javne uprave.

Projekat u Crnoj Gori realizuje FORS Montenegro u partnerstvu sa Upravom za civilnu zaštitu i vatrogastvo Hercegovačko-neretvanske županije/kantona, koja je vodeći partner na projektu i Udruženjem za preduzetništvo i posao LiNK Mostar. Realizacija projekta je počela 1. jula 2022, a završava se 30. juna ove godine.

Obavještenja