Close

Domu zdravlja u Beranama dodijeljena nova ginekološka stolica

Domu zdravlja „Dr Nika Labović“ u Beranama je danas dodijeljena nova ginekološka stolica koja je nabavljena u okviru prekograničnog projekta „IMPORTANT – Unapređivanje reproduktivnog zdravlja u Crnoj Gori i Srbiji”, koji realizuje FORS Montenegro – Fondacija za razvoj sjevera Crne Gore u saradnji sa Domom zdravlja Novi Pazar. Vrijednost nabavljene stolice iznosi 2.450 eura bez PDV-a.

Direktorica Doma zdravlja Marica Janković je ovom prilikom izjavila: „Javna zdravstvena ustanova Dom zdravlja „Dr Nika Labović“ Berane ima ulogu centra primarne zdravstvene zaštite za opštine Berane i Petnjica, dok specifične vrste usluga pruža i velikom broju stanovnika susjednih opština.

Jačanje i unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite je jedan od glavnih prioriteta svake zemlje, a prethodne godine su nas tome posebno naučile.

Uz podršku i ulaganja Ministarstva zdravlja kao krovne institucije zdravstva, ostvarujemo kvalitetnu zdravstvenu zaštitu za naše građane, što predstavlja veliki benefit ne samo za stanovnike Berana nego i sjevera Crne Gore.

Kao zemlja koja ima za cilj ulazak u Evropsku uniju, što podrazumijeva i sredstva za ulaganje u određene resore, težimo da uspostavimo kvalitetna partnerstva i realizujemo projekte od značaja za naše građane. Posebno uspješnu saradnju ostvarili smo sa organizacijom FORS Montenegro, prepoznatom i na međunarodnom nivou u smislu pripreme i realizovanja projekata finansiranih kroz IPA programe.

Svjesni smo važnosti i mogućnosti implementacije projekata koji razvijaju i osnažuju zdravstveni sistem, pa se nadam nastavku saradnje i nekim budućim projektima, težeći odgovornom upravljanju, sa ciljem da gradimo kvalitetan i održiv sistem zdravstva.”

Cilj projekta IMPORTANT je unapređivanje kvaliteta i dostupnosti usluga u oblasti reproduktivnog zdravlja i nivoa svijesti stanovništva o značaju zdravih stilova života i prevencije u očuvanju reproduktivnog zdravlja, posebno za socijalno ranjive kategorije stanovništva.

Projekat finansira Evropska unija u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2014-2020, a u Crnoj Gori sufinansira Ministarstvo javne uprave. Ugovorno tijelo za projekat je Ministarstvo finansija Republike Srbije – Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU.

Glavne projektne aktivnosti uključuju organizovanje preventivnih pregleda, nabavku nove opreme i vozila za javne zdravstvene institucije u ciljnom području, obuke za korišćenje nove opreme, prekogranične treninge  za  medicinsko  osoblje  na  teme  vezane  za  prevenciju,  dijagnostiku  i liječenje karcinoma dojke i karcinoma grlića materice, predavanja za žene i omladinu na temu reproduktivnog zdravlja,sprovođenje istraživanja o znanju i navikama vezanim za reproduktivno zdravlje, kampanju podizanja nivoa svijesti građana, izradu publikacija o značaju zdravih stilova života, preventivnih pregleda dojki i ginekoloških pregleda, prekograničnu konferenciju na temu unapređivanja reproduktivnog zdravlja i sl.

Ovaj dvogodišnji projekat, čija realizacija je počela 1. decembra 2021, se sprovodi u Nikšiću, Pljevljima, Andrijevici,  Beranama,  Bijelom  Polju,  Gusinju,  Žabljaku, Kolašinu,  Mojkovcu, Petnjici, Plavu, Plužinama, Rožajama i Šavniku u Crnoj Gori i Novom Pazaru, Novoj Varoši, Prijepolju, Raški, Sjenici, Priboju, Vrnjačkoj Banji i Tutinu u Srbiji.

Tokom aprila je Domu zdravlja u Beranama dodijeljen i radio-hirurški nož vrijednosti 5.805 eura bez PDV-a, nabavljen u okviru projekta „CARES 2 – Prekogranične aktivnosti u sektoru reproduktivnog zdravlja“ koji takođe realizuje FORS Montenegro, a finansira Evropska unija.

Obavještenja