Close

Zakaži pregled i spriječi ili izliječi karcinom grlića materice

Sedmica od 23. do 29. januara 2023. se širom svijeta obilježava kao sedmica prevencije ove bolesti, koja se najčešće javlja kod žena starosti između 40 i 45 godina, ali se granica kada je obolijevanje od ove bolesti u pitanju pomjera sve niže.

Ono što je veoma važno znati je da je karcinom grlića materice potpuno izlječiv, pod uslovom da se otkrije u ranoj fazi jer je redovnim preventivnim pregledima moguće čak spriječiti njegovu pojavu. Takođe, ukoliko se ova bolest otkrije na vrijeme, šanse za izlječenje su mnogo veće.

Detaljnije informacije o karcinomu grlića materice, mogućim uzrocima, faktorima rizika, načinima za rano otkrivanje, simptomima, navikama koje treba usvajati kako bi se smanjile šanse za pojavu ovih oboljenja kao i kontakt informacije javnih zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori, nalaze se u publikaciji pripremljenoj u okviru projekta „IMPORTANT – Unapređivanje reproduktivnog zdravlja u Crnoj Gori i Srbiji/IMProvement of Reproductive Health in Montenegro and Serbia“.

Projekat finansira Evropska unija u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2014-2020, a u Crnoj Gori sufinansira Ministarstvo javne uprave. Ugovorno tijelo za projekat je Ministarstvo finansija Republike Srbije – Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU (CFCU).

Podijeli ovu stranicu sa onima koje voliš, možda nekome spasiš život!

Obavještenja