Close

5. jun – Svjetski dan zaštite životne sredine

Svjetski dan zaštite životne sredine jedan je od najvažnijih datuma u ​​kalendaru Ujedinjenih nacija. Generalna skupština UN-a proglasila je 1972. godine 5. jun Svjetskim danom zaštite životne sredine, a prva proslava pod sloganom Samo jedna Zemlja održana je 1974. Glavni cilj ovog događaja je podizanje ekološke svijesti i motivisanje stanovništva da aktivno razmišlja o održivom razvoju i postane njegov dio, promovisanje ključne uloge zajednica u promjeni stava prema ekološkim pitanjima i podsticanje saradnje koja će osigurati prosperitetniju i sigurniju budućnost. Narednih godina obilježavanje ovoga dana prerasta u globalnu kampanju podizanja svijesti o problemima životne sredine, kao što su između ostalog zagađenje vazduha, zagađenje plastikom, održiva potrošnja prirodnih resursa, povećanje nivoa mora i sigurnost hrane. Na ovaj način naglašava se značaj zaustavljanja degradacije ekosistema i potreba za njihovim obnavljanjem kako bi se postigli globalni ciljevi, između ostalog definisani i Agendom 2030[1].

Svake godine domaćin zvanične proslave Svjetskog dana zaštite životne sredine je druga zemlja. Ove godine domaćin će biti Pakistan, a izabrani su zbog svog ambicioznog projekta da u periodu od 5 godina zasade 10 milijardi stabala, što predstavlja jedan od najvećih poduhvata u šumarstvu do sada. Kao domaćin Svjetskog dana zaštite životne sredine, Pakistan će istaći ekološka pitanja i predstaviti sopstvene inicijative i svoju ulogu u globalnim naporima kada je oblast zaštite životne sredine u pitanju.

Dan zaštite životne sredine koji se obilježava ove godine je poseban jer njime počinje Decenija obnove ekosistema (2021-2030) koju predvode Program za zaštitu životne sredine Ujedinjenih nacija i Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija. Ovaj vremenski okvir ujedno predstavlja i krajnji rok za ostarivanje ciljeva održivog razvoja, a vremenski raspored naučnici su identifikovali kao posljednju šansu za sprečavanje katastrofalnih posljedica klimatskih promjena. Cilj ove decenije nije samo oporavak onih ekosistema koji su uništeni ili degradirani, već i zaštita onih koji su još uvijek netaknuti. Ovakvom sveobuhvatnom akcijom može doći do višestruke i održivije ekonomske koristi omogućavajući stvaranje radnih mjesta u ruralnim oblastima, tamo gdje su najpotrebnija.

Zaštita i poboljšanje životne sredine je briga o zdravlju naše planete, ali i o nama samima. Zato 5. jun predstavlja priliku da se podsjetimo neizmjerne vrijednosti prirode i važnosti njene zaštite. Pravo je vrijeme da ruku pod ruku sa prirodom napravimo korak ka održivoj budućnosti.

 

Ovaj tekst je pripremljen u okviru projekta „Prekogranična inicijativa za zaštitu životne sredine” koji ima za cilj jačanje kapaciteta institucija koje se bave zaštitom životne sredine i informisanje stanovništva o značaju unapređivanja sistema upravljanja čvrstim otpadom i usklađivanja sa standardima Evropske unije u ovoj oblasti. Projekat finansira Evropska unija posredstvom Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020, a u Crnoj Gori sufinansira Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija. Projekat sprovodi FORS Montenegro u partnerstvu sa Komunalnim preduzećem iz Nikšića i Gradom Trebinjem.

[1] Agenda 2030 za održivi razvoj, https://sustainabledevelopment.un.org/content/documents/21252030%20Agenda%20for%20Sustainable%20Development%20web.pdf

Izvori:

https://www.worldenvironmentday.global/

https://www.unep.org/news-and-stories/press-release/pakistan-host-world-environment-day-2021

https://unric.org/it/giornata-mondiale-dellambiente-2021-la-guida-unep-per-contribuire-al-ripristino-degli-ecosistemi/

https://www.agenda-2030.fr/evenement/journee-mondiale-de-l-environnement

https://www.rinnovabili.it/ambiente/giornata-mondiale-della-terra/

https://www.un.org/es/observances/environment-day

Obavještenja