Close

Izaberi platneni ceger umjesto plastične kese

U cilju smanjenja upotrebe jednokratnih plastičnih kesa i podsticanja ekološki odgovornog ponašanja FORS Montenegro – Fondacija za razvoj sjevera Crne Gore nastavlja sa akcijom podjele besplatnih platnenih cegera. Cilj ove kampanje je podizanje nivoa svijesti šire javnosti o štetnom uticaju plastičnih kesa na životnu sredinu i o načinima smanjenja njihove pretjerane upotrebe kroz korišćenje platnenih cegera.

Ovoj ekološkoj akciji su se pridružili trgovinski lanci Conto, Aroma, Voli i Idea u čijim objektima je organizovana podjela platnenih cegera i time pokazali stepen društvene odgovornosti. Tom prilikom su potrošačima umjesto plastičnih kesa dijeljeni besplatni platneni cegeri, što će nadamo se doprinijeti postepenoj promjeni navike kod potrošača da prilikom odlaska u trgovinu ponesu platneni ceger i tim izborom doprinesu smanjenju zagađenja životne sredine.

Tokom kampanje građanima su dijeljeni promotivni i edukativni materijali u vidu staklenih flašica, solarnih punjača za telefone, višenamjenskih zaštitnih maski, USB-ova, majica, informativnih brošura o zelenoj ekonomiji i zelenom preduzetništvu i letka o Evropskom zelenom planu, a sve u cilju promocije zaštite životne sredine kroz neka održivija rješenja.

Ova akcija predstavlja dio kampanje podizanja nivoa svijesti o zelenoj ekonomiji koja je sprovođena u okviru projekta „GEAR – Green Economy for Advanced Region (Zelena ekonomija za razvoj regiona)“ čija realizacija je počela 1. marta 2018. godine, a završava se 31. avgusta 2021.

Projekat ima za cilj povećanje aktivnosti i uticaja organizacija civilnog društva iz Crne Gore, Srbije, BiH, Sjeverne Makedonije i Albanije u zaštiti životne sredine kroz umrežavanje, jačanje kapaciteta i promovisanje zelene ekonomije. Tokom njegovog trajanja u Crnoj Gori je podijeljeno 2 500 platnenih cegera, 1 200 solarnih punjača, 940 USB-ova, 550 staklenih flašica, zatim višenamjenske maske i ostali promotivni materijal koji je nosio poruke o značaju zaštite životne sredine kroz primjenu koncepta zelene ekonomije.

Projekat finansira Evropska unija u okviru Programa podrške civilnom društvu i medijima za 2016-2017, a realizuje FORS Montenegro u partnerstvu sa organizacijama SMART Kolektiv iz Srbije, Centar za razvoj i podršku iz BiH, EKO Svest iz Sjeverne Makedonije, EDEN Centar iz Albanije i Udruženjem Slap iz Hrvatske.

Projekat u Crnoj Gori sufinansira Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija.

Fotografije podjele cegera možete pogledati ovdje.

Obavještenja