Close

Novi projekat FORS Montenegra za zaštitu životne sredine i prekograničnu saradnju u ovoj oblasti

Danas je u Nikšiću održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljen projekat „Prekogranična inicijativa za zaštitu životne sredine” koji sprovode FORS Montenegro i Grad Trebinje u partnerstvu sa Komunalnim preduzećem iz Nikšića. Projekat, čija je realizacija počela 1. decembra 2020. godine ima za cilj jačanje kapaciteta institucija koje se bave zaštitom životne sredine i informisanje stanovništva o značaju unapređivanja sistema upravljanja čvrstim otpadom i usklađivanja sa standardima Evropske unije u ovoj oblasti. Na konferenciji su govorili Miodrag Muratović, direktor Komunalnog preduzeća, Nataša Tučić, načelnik Službe za lokalni ekonomski razvoj, investicije i energetsku efikasnost Grada Trebinja i Veselin Šturanović, izvršni direktor FORS Montenegra.

Projekat finansira Evropska unija posredstvom Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 584.681 euro, od čega je doprinos Evropske unije skoro 317.000 eura. Vrijednost projekta za Crnu Goru iznosi 406.861 euro, od čega Evropska unija finansira oko 220.400 eura, dok je kofinansiranje u iznosu od 183.100 eura obezbijedio FORS Montenegro putem Javnog konkursa Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija. Doprinos Komunalnog preduzeća je 3.300 eura.

Projekat „Prekogranična inicijativa za zaštitu životne sredine” se sprovodi u Nikšiću i Trebinju, a glavne aktivnosti uključuju nabavku vozila i opreme za javna komunalna preduzeća i komunalne inspekcije kao i nabavku i postavljanje zelenih ostrva. Pored toga, kroz projekat će biti organizovane obuke  za zaposlene u JKP i inspekcijskim službama, seminari i prezentacije o dobroj praksi EU u pogledu sistema upravljanja čvrstim otpadom, prekogranična konferencija na temu „Unapređivanje sistema upravljanja čvrstim otpadom”, sprovedeno istraživanje strukture otpada u ciljnom području i mogućnosti za poboljšanje sistema upravljanja čvrstim otpadom, kampanja informisanja u cilju podizanja nivoa ekološke svijesti građana, izrađene publikacije na ove teme itd.

 

Obavještenja