Close

Poziv za učešće na treningu za institucije lokalne uprave i organizacije civilnog društva

FORS Montenegro – Fondacija za razvoj sjevera Crne Gore poziva zainteresovane predstavnike lokalnih uprava i organizacija civilnog društva nadležnih i aktivnih u oblasti očuvanja prirode i zaštite životne sredine da se prijave za učešće na treningu Jačanje kapaciteta institucija lokalne uprave i organizacija civilnog društva za komunikaciju po pitanju zaštite životne sredine i klimatskih promjena. Cilj treninga je jačanje kapaciteta pomenutih institucija i organizacija u oblasti zaštite životne sredine, energetske efikasnosti javnih zgrada i komunikacije sa građanima.

Svoje prijave mogu poslati zainteresovani iz sljedećih opština: Nikšić, Plužine, Šavnik, Žabljak, Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Rožaje, Gusinje, Andrijevica, Plav, Petnjica, Mojkovac, Kolašin i Danilovgrad. Kada je u pitanju selekcija i učešće lokalnih uprava pravo učešća imaju predstavnici institucija u pomenutim opštinama koje u svojoj nadležnosti imaju oblast zaštite životne sredine, a što se organizacija civilnog društva tiče, za obuku se mogu kandidovati predstavnici organizacija koje su registrovane u Crnoj Gori i koje u okviru svojih djelatnosti imaju oblast zaštite životne sredine.

Trening će biti organizovan 15. i 16. septembra u hotelu „Onogošt“ u Nikšiću. Smještaj, ishrana i osvježenje biće pokriveni iz projekta.

Predavači na treningu će biti Aleksandar Perović, dugogodišnji ekološki aktivista iz oblasti nevladinog sektora i Biljana Gligorić, arhitekta i suosnivač Centra za održivi prostorni razvoj u Crnoj Gori i regionu Jugoistočne Evrope. Teme obuhvaćene treningom odnose se na zaštitu životne sredine, moderne prakse i savremene pristupe kada je u pitanju energetska efikasnost javnih zgrada kao i unapređenje komunikacije sa građanima u ovoj oblasti. Tokom treninga, učesnici će imati prilike da saznaju nešto više i o oblicima kampanja podizanja svijesti građana i edukativnim programima koje bi mogli sprovoditi u budućnosti, a koji bi doprinijeli da građani usvoje ekološki odgovorno ponašanje i posvete pažnju energetskoj efikasnosti. Uporedo sa jačanjem kapaciteta učesnika obuke ovaj trening će doprinijeti i jačanju njihove međusobne saradnje, pa će učesnicima biti predstavljeni modeli i prednosti zajedničkog djelovanja u ovoj oblasti.

Prijavu za učešće na treningu možete izvršiti popunjavanjem prijavnog formulara i slanjem na mejl adresu nvulic@forsmontenegro.org do ponedjeljka, 12. septembra 2022. do 14h.

 

Trening se organizuje u okviru projekta Eko škola koji sprovodi FORS Montenegro, finansira Evropska unija, a sufinansira Ministarstvo javne uprave Crne Gore.

 

FORS Montenegro

Obavještenja