Close

Prevencija – ključ za očuvanje reproduktivnog zdravlja

Bolest ne bira religiju, godine, porijeklo ni obrazovanje. Može se desiti bilo kome. I dešava se, svakoga dana. Ne čekaj da bude kasno! Neko bi dao sve na svijetu za šansu koju ti danas imaš.

Crna Gora spada u zemlje sa visokom stopom smrtnosti oboljelih od karcinoma dojke i karcinoma grlića materice i to najčešće zbog kasnog javljanja oboljelih ljekaru, tek onda kada osjete tegobe i kada je bolest već uzela maha. Ove bolesti su takve da u početnim fazama obolijevanja simptomi nijesu primjetni, a mogućnosti za izlječenje su baš tada najveće. Stoga, pomisao „Ja nemam nikakvih simptoma” nikako nije dovoljan razlog za odlaganje i izbjegavanje preventivnih pregleda. Izostanak simptoma jeste ohrabrujuća vijest, jer u slučaju da su u organizmu počeli procesi razvoja ovih karcinoma, a još uvijek nemate simptome, imate dobre šanse da sačuvate svoje zdravlje. Karcinom grlića materice je potpuno izlječiv, pod uslovom da se otkrije u ranoj fazi jer je redovnim preventivnim pregledima moguće čak spriječiti i njegovu pojavu. Isto tako, karcinom dojke otkriven na vrijeme je najčešće izlječiv karcinom. Zato je veoma važno shvatiti da su preventivni pregledi od izuzetnog značaja u domenu reproduktivnog zdravlja, imajući u vidu živote koji na ovaj način mogu biti spašeni.

Nađi vremena. Spriječi. Živi.

Ovaj spot se emituje u okviru projekta CARES 2 – Prekogranične aktivnosti u sektoru reproduktivnog zdravlja 2 (Cross-border Actions in the REproductive Health Sector 2). Projekat CARES 2 finansira Evropska unija u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Crna Gora – Kosovo* 2014-2020, a u Crnoj Gori sufinansira Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija.

Podijeli ovu stranicu sa onima koje voliš, možda još nekome spasiš život!

 

Ova objava je izrađena uz finansijsku podršku Evropske unije i Ministarstva javne uprave Crne Gore. Sadržaj objave isključiva je odgovornost Fondacije za razvoj sjevera Crne Gore – FORS Montenegro i ni pod kojim se uslovima ne može smatrati da odražava stavove Evropske unije i Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija.

*Ovaj natpis ne prejudicira status Kosova i u skladu je sa Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti.

Obavještenja