Close

Trening Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva

U Nikšiću je od 25. do 27. jula održan trodnevni trening na temu Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za organizacije aktivne u oblasti očuvanja prirode i zaštite životne sredine, uključujući udruženja izviđača, planinara, ekoloških sekcija i neformalne grupe građana. Cilj treninga je osnaživanje pomenutih organizacija kako bi bile što efikasnije u obezbjeđivanju održivosti i pružanju usluga građanima. Trening je organizovan u okviru projekta EKO škola koji sprovodi FORS Montenegro.

„Posebna vrijednost ove obuke je u neposrednoj interakciji učesnika i razmjeni iskustava dobre prakse ali i izazova sa kojima se svi suočavamo da bismo učili jedni od drugih, kako kroz umrežavanje, tako i kroz realizaciju javnih kampanji u cilju unapređivanja kvaliteta životne sredine u Crnoj Gori“ – istakao je Aleksandar Perović, jedan od predavača i dugogodišnji ekološki aktivista. Perović je učesnicima predstavio savremene prakse u zaštiti životne sredine, ulogu civilnog društva u ovoj oblasti, komunikaciju sa građanima, javne kampanje, zastupanje građana, mehanizme učešća u procesu donošenju odluka i sl., dok su teme vezane za potencijalne izvore finansiranja, upravljanje projektnim ciklusom, funkcionisanje organizacija civilnog društva i umrežavanje prezentovali predstavnici FORS Montenegra.

 

 

 

 

Projekat EKO škola finansira Evropska unija, a sufinansira Ministarstvo javne uprave Crne Gore. Ugovorno tijelo za projekat je Uprava javnih radova. Glavne aktivnosti projekta, pored obuka za članove ekoloških organizacija, sekcija i institucija uključuju još postavljanje nove LED rasvjete u školama kojom se doprinosi njihovoj energetskoj efikasnosti, javne debate na teme vezane za zaštitu životne sredine, izradu mobilne aplikacije, EKO kviz, likovno i literarno takmičenje za učenike osnovnih i srednjih škola, studijske posjete učenika reciklažnim dvorištima i insitucijama nadležnim za očuvanje životne sredine kao i nacionalnim parkovima u Crnoj Gori, izradu publikacija, promovisanje smanjenja upotrebe plastičnih kesa itd. Cilj projekta je da kroz ove aktivnosti i ekološku edukaciju, na prvom mjestu djece i omladine kao najvažnije ciljne grupe, doprinesemo ekološki odgovornijem ponašanju svih nas, a time i boljoj zaštiti životne sredine i prirodnih resursa u našoj zemlji.

Projekat se realizuje u opštinama Nikšić, Plužine, Šavnik, Žabljak, Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Andrijevica, Plav, Rožaje, Gusinje, Petnjica, Mojkovac, Kolašin i Danilovgrad.

Obavještenja