Close

Brošure o prevenciji karcinoma dojke i karcinoma grlića materice

Karcinom grlića materice je potpuno izlječiv, pod uslovom da se otkrije u ranoj fazi jer je redovnim preventivnim pregledima moguće čak spriječiti njegovu pojavu. Karcinom dojke ukoliko se otkrije na vrijeme najčešće je izlječiv karcinom. Zato je veoma važno znati da su preventivni pregledi ključ za očuvanje zdravlja, imajući u vidu živote koji na ovaj način mogu biti spašeni. Znamo da ne zvuči baš zabavno čekati ni na kakve ljekarske preglede. Ali zamislite osobu koja se suočava sa dijagnozom da boluje od karcinoma – kad bi mogla da vrati vrijeme i obavi preventivan pregled koji bi joj značajno povećao šanse za izlječenje ili čak omogućio da spriječi pojavu karcinoma – da li bi bila spremna da učini takav napor? Da li bi našla vremena za to? Ne čekajte da se nađete u toj poziciji. Neko bi dao sve na svijetu  za šansu koju vi još uvijek imate. Nađite vremena za preventivne preglede za dužu i bezbrižniju budućnost.

Detaljnije informacije o prevenciji karcinoma dojke i karcinoma grlića materice, mogućim uzrocima, faktorima rizika, načinima za rano otkrivanje, simptomima, navikama koje treba usvajati kako bi se smanjile šanse za pojavu ovih oboljenja kao i kontakt informacije javnih zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori, nalaze se u publikacijama pripremljenim u okviru projekta „IMPORTANT – Unapređivanje reproduktivnog zdravlja u Crnoj Gori i Srbiji/IMProvement of Reproductive Health in Montenegro and Serbia“.

Projekat finansira Evropska unija u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2014-2020, a u Crnoj Gori sufinansira Ministarstvo javne uprave. Ugovorno tijelo za projekat je Ministarstvo finansija Republike Srbije – Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU (CFCU).

Podijeli ovu stranicu sa onima koje voliš, možda nekome spasiš život!

Obavještenja