Close

Informisanje mladih o zelenoj ekonomiji

U cilju povećanja informisanosti i znanja mladih o zaštiti životne sredine za učenike Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole, prethodne sedmice su u Nikšiću održane  radionice o zelenoj ekonomiji i zelenom preduzetništvu.

Svrha radionica je motivisanje mladih ljudi da se ponašaju odgovorno prema životnoj sredini, da mijenjaju svoje navike, kao i da doprinesu stvaranju osjećaja za kolektivne promjene u pravcu ekološki odgovornog ponašanja. Tokom radionica učenicima su predstavljeni koncept zelene ekonomije, mogućnosti njegove primjene u praksi, značaj ovog koncepta u smanjenju potrošnje prirodnih resursa, kao i benefiti koje zelena ekonomija nudi mladima. Tako su predstavljeni primjeri dobre prakse u zelenoj ekonomiji i zelenom preduzetništvu sa primjenom u oblastima kao što su poljoprivreda, turizam, održivi transport, zelena gradnja, upravljanje otpadom, obnovljivi izvori energije itd.

Organizovano je 7 radionica kojima je prisustvovalo oko 150 učenika od 1. do 4. razreda.

Sa realizacijom radionica će se nastaviti i u narednom periodu.

Radionice su organizovane u okviru projekta Zelena ekonomija za razvoj regiona (GEAR – Green Economy for Advanced Region) koji ima za cilj povećanje aktivnosti i uticaja organizacija civilnog društva iz Crne Gore, Srbije, BiH, Sjeverne Makedonije i Albanije u zaštiti životne sredine kroz umrežavanje, jačanje kapaciteta i promovisanje zelene ekonomije.

Projekat finansira Evropska unija u sklopu Programa podrške civilnom društvu i medijima za 2016-2017, a FORS Montenegro realizuje u partnerstvu sa organizacijama SMART Kolektiv iz Srbije, Centar za razvoj i podršku iz BiH, EKO Svest iz Sjeverne Makedonije, EDEN Centar iz Albanije i Udruženje Slap iz Hrvatske. Projekat u Crnoj Gori sufinansira Ministarstvo javne uprave.

Obavještenja