Close

Oktobar – mjesec borbe protiv karcinoma dojke

Karcinom dojke jedan je od najčešćih uzroka obolijevanja i smrtnosti žena kada su u pitanju maligne bolesti, kako u svijetu tako i kod nas. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije od karcinoma dojke godišnje oboli preko dva miliona žena u svijetu, a umre preko 600.000. Pri tom, prognoze su da će se svaka osma žena tokom svog života suočiti sa ovom bolešću, a iz godine u godinu ih obolijeva sve više i više. Dok je ranije ovo bila bolest starije populacije u poslednje vrijeme svjedočimo spuštanju strosne granice oboljelih.

Međutim, uprkos zabrinjavajućim statističkim podacima, ohrabruje činjenica da ukoliko se karcinom dojke otkrije u ranoj fazi, putem preventivnih pregleda, prije pojave simptoma, značajno se povećavaju šanse za potpuno i trajno izlječenje. Oko 90% žena koje otkriju karcinom dojke u početnom stadijumu, uspješno se izliječi. Rano otkrivanje, dakle, može spasiti život. Nažalost, ova šansa se ne koristi u dovoljnoj mjeri. Upravo zbog toga počevši od 1985. godine, u preko 40 zemalja svijeta, svake godine tokom čitavog oktobra, vodi se intenzivna kampanja u vidu obilježavanja mjeseca borbe protiv karcinoma dojke, sa namjerom da se poveća podrška i skrene pažnja javnosti na značaj ranog otkrivanja i na mogućnosti pravovremenog započinjanja liječenja osoba oboljelih od ove bolesti.

Poznato je da je u samo oko 10% slučajeva obolijevanja genetski faktor bio uzročnik, dok su u svim drugim slučajevima, uzročnici bili faktori na koje možemo uticati. U tom smislu je neophodna prevencija koja podrazumijeva: redovne samopreglede – jednom mjesečno; redovne godišnje ljekarske preglede; reagovanje na svaku uočenu promjenu na dojkama i zdrav način života – zdravu ishranu, normalnu tjelesnu težinu, kao i izbjegavanje stresa, duvanskog dima, alkohola i toksičnih higijenskih sredstava.

Bolest se može desiti bilo kome, bilo kada, bez obzira na genetsku predispoziciju, stil života, navike i ostalo. Niko nema garanciju da će biti pošteđen. Ali, istovremeno, svako ima šansu, danas sigurno veću od one koju će imati za pola godine, da spasi svoj život. Stoga te pozivamo da kod svog izabranog ljekara zakažeš preventivni pregled dojki jer ovaj poziv može ti spasiti život.

Nađi vremena. Spriječi. Živi.

Ovaj tekst je pripremljen u okviru projekta CARES 2 – Prekogranične aktivnosti u sektoru reproduktivnog zdravlja 2 (Cross-border Actions in the REproductive Health Sector 2) koji ima za cilj unapređenje kvaliteta usluga u sektoru reproduktivnog zdravlja i podizanje nivoa svijesti stanovništva o značaju zaštite reproduktivnog zdravlja u ciljnoj oblasti, sa posebnom pažnjom usmjerenom na ranjive grupe stanovništva. Projekat finansira Evropska unija u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Crna Gora – Kosovo* 2014-2020, a u Crnoj Gori sufinansira Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija.

Projekat CARES 2 realizuje FORS Montenegro u partnerstvu sa organizacijom Evropski centar za prava manjina sa Kosova a mjesto realizacije obuhvata opštine Andrijevicu, Bar, Berane, Bijelo Polje, Gusinje, Petnjicu, Plav, Podgoricu, Kolašin, Mojkovac, Rožaje i Ulcinj u Crnoj Gori i opštine Peć, Istok, Klinu, Dečane i Đakovicu na Kosovu.

* Ovaj natpis ne prejudicira status Kosova i u skladu je sa Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti.

Obavještenja