Close

Prevencija – ključ za očuvanje zdravlja

Kada su u pitanju maligne bolesti, karcinom dojke je najčešći sa najvećom smrtnošču žena, kako u svijetu tako i kod nas. Prema poslednjim zvaničnim podacima Svjetske zdravstvene organizacije od karcinoma dojke godišnje oboli preko dva miliona žena u svijetu, a umre skoro 700.000. Pri tom, statistički podaci pokazuju da će se svaka osma žena u prosjeku tokom svog života suočiti sa ovom bolešću sa trendom obolijevanja sve mlađe populacije.

Međutim, uprkos zabrinjavajućim podacima, ohrabruje činjenica da ukoliko se karcinom dojke otkrije u ranoj fazi, prije pojave simptoma, putem preventivnih pregleda, značajno se povećavaju šanse za potpuno i trajno izlječenje. Oko 90% žena koje otkriju karcinom dojke u početnom stadijumu, uspješno se izliječi. Dakle, rano otkrivanje može spasiti život. Nažalost, ova šansa se ne koristi u dovoljnoj mjeri.  Upravo zbog toga od 1985. godine, svake godine u preko 40 zemalja svijeta, tokom čitavog oktobra, vodi se intenzivna kampanja u vidu obilježavanja mjeseca borbe protiv karcinoma dojke, sa namjerom da se poveća podrška i skrene pažnja javnosti na značaj ranog otkrivanja i na dobrobiti pravovremenog započinjanja liječenja osoba oboljelih od ove bolesti.

SIMPTOMI KARCINOMA DOJKE

 • promjena u veličini dojke,
 • promjena boje i izgleda kože dojke naročito ako je slična izgledu pomorandžine kore,
 • pojava tečnosti iz bradavice koja se pojavi bez stiskanja,
 • uvučena bradavica,
 • otok u dojkama, pazuhu ili predjelu oko ključne kosti,
 • prisustvo čvorića u dojci ili pazuhu,
 • iznenadni bol koji ne prolazi u dojci ili pazušnoj jami.

 

Simptomi nijesu primijetni u početnim fazama obolijevanja a mogućnosti za izlječenje su baš tada najveće pa je zapravo prevencija (ljekarski pregled prije uočavanja tegoba) najbolji ključ za očuvanje reproduktivnog zdravlja i ujedno pouzdan i efikasan način za spašavanje života.

PREVENCIJA

 • Nakon godine svaka ženska osoba treba mjesečno da vrši samopregled dojki.
 • Od do 40. godine obavezan je klinički ljekarski pregled jednom godišnje.
 • Po preporuci ljekara raditi i ultrazvučni pregled
 • Sa 40 i više godina obavezan je mamografski pregled jednom u dvije godine.

Detaljnije informacije o prevenciji karcinoma dojke, mogućim uzrocima, faktorima rizika, načinima za rano otkrivanje, simptomima, navikama koje treba usvajati kako bi se smanjile šanse za pojavu ovog oboljenja nalaze se u brošuri pripremljenoj u okviru projekta projekta CARES 2 – Prekogranične aktivnosti u sektoru reproduktivnog zdravlja 2 (Cross-border Actions in the REproductive Health Sector 2).

Nađi vremena. Spriječi. Živi.

Podijeli ovu stranicu sa onima koje voliš, možda nekome spasiš život.

Projekat CARES 2 finansira Evropska unija u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Crna Gora – Kosovo* 2014-2020, a u Crnoj Gori sufinansira Ministarstvo javne uprave Crne Gore. Projekat realizuje FORS Montenegro u partnerstvu sa organizacijom Evropski centar za prava manjina sa Kosova a mjesto realizacije obuhvata opštine Andrijevicu, Bar, Berane, Bijelo Polje, Gusinje, Petnjicu, Plav, Podgoricu, Kolašin, Mojkovac, Rožaje i Ulcinj u Crnoj Gori i opštine Peć, Istok, Klinu, Dečane i Đakovicu na Kosovu.

 

*Ovaj natpis ne prejudicira status Kosova i u skladu je sa Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti.

 

Obavještenja