Close

Preventivni pregledi dojki omogućavaju rano otkrivanje karcinoma dojke i njegovo uspješnije liječenje

Crna Gora spada u zemlje sa visokom stopom smrtnosti oboljelih od karcinoma dojke i to prije svega zbog kasnog javljanja ljekaru, tek onda kada se osjete promjene i kada je bolest već uzela maha. Karcinom dojke je u početnom stadijumu bez simptoma. Ključ za njegovo uspješno liječenje je u što ranijem otkrivanju putem redovnih preventivnih pregleda jer karcinom dojke otkriven na vrijeme je najčešće izlječiv karcinom. Zahvaljujući savremenoj medicini i naprednim tehnikama, u prosjeku devet od deset žena može biti uspješno izliječeno u ovom stadijumu. Zato, pomisao „Ja nemam simptoma” nikako nije dovoljno dobar razlog za izbjegavanje i odlaganje preventivnog pregleda, iako jeste ohrabrujuća vijest, jer u slučaju da su u organizmu počeli procesi razvoja ovog karcinoma, a još uvijek ne osjećate simptome, vi još uvijek imate dobre šanse da sačuvate svoje zdravlje. Šta prevencija obuhvata?

Prije svega, svaka ženska osoba starija od 20 godina trebalo bi jednom mjesečno, u trajanju od desetak minuta, da vrši samopregled dojki. Najvažnije je da mjesečno odvojite vrijeme da upoznate normalan izgled i strukturu svojih grudi – npr. dok se bavite rutinskim stvarima poput tuširanja, oblačenja, gledanja u ogledalo i sl. To će vam pomoći da uočite novine, neobične promjene i simptome. Znajte da većina promjena koje osjetite samopregledom nije karcinom, ali zbog opasnosti po život koju ova bolest predstavlja veoma je važno biti oprezan i odgovoran pa bilo koju uočenu promjenu, bez odlaganja prijaviti ljekaru i na odgovarajući način propratiti je sa specijalistom uz adekvatan pregled, po uputu izabranog ljekara.

U slučaju da se samopregledima ne primijete nikakve neobične promjene, veoma je važno da svaka žena nakon 30. godine života obavezno makar jedanput godišnje obavi klinički pregled dojki. Ovaj pregled obavlja izabrani ljekar, koji uz dobru anamnezu i opipavanje dojki i pazuha u velikom procentu slučajeva može prepoznati simptome karcinoma dojke. U slučaju sumnji uputiće pacijenta na detaljnije pretrage poput ultrazvučnog ili mamografskog pregleda u cilju provjere ili potvrđivanja sumnji i utvrđivanja nivoa obolijevanja.

Ultrazvučni pregled predstavlja potpuno neškodljivu dijagnostičku metodu koja je primjenjiva za otkrivanje promjena na dojkama kod žena mlađih od 40 godina života zbog gušće strukture tkiva. Takođe, ultrazvučni pregled predstavlja dopunsku metodu u slučaju da su mamografski nalazi nejasni.

Za žene starije od 40 godina, kao i kod žena koje imaju povećan rizik obolijevanja (kad postoji ili je postojala bolest kod srodnika, kad je osoba ranije liječena od karcinoma i slično) za rano otkrivanje karcinoma dojki koristi se mamografija. U pitanju je rendgenski snimak strukture dojke koji otkriva sitne i još uvijek neprimjetne promjene na dojci koje se ne mogu otkriti nijednom drugom metodom. Na ovaj način je moguće dijagnostikovati pojavu karcinoma dojke do dvije godine prije nego postane dovoljno veliki da bi se mogao napipati. I u ovom slučaju treba imati u vidu da većina abnormalnosti koje pokaže mamograf nijesu karcinom dojke. Dodatni pregledi u većini slučajeva pokažu da su promjene zapravo normalno ili dobroćudno tkivo dojki. Ako naknadni pregledi potvrde nove sumnjive promjene u dojkama vjerovatno će se raditi biopsija tkiva koja se dalje dijagnostikuje pod mikroskopom i daje precizne rezultate.

Pojavu karcinoma dojke ne možete spriječiti, ali možete doprinijeti da se otkrije u što ranijoj fazi i tako značajno povećate sebi šanse za uspješnije liječenje. Jasno je, čekanje za obavljanje preventivnih pregleda ne zvuči baš prijatno, ali zamislite osobu koja već sada ima dijagnozu da boluje od karcinoma dojke – kad bi mogla da vrati vrijeme i uradi preventivni pregled koji bi joj drastično povećao šanse za izlječenje koliko bi bila spremna da čeka na pregled? Da li bi našla vremena i strpljenja za to? Ne čekajte da se nađete u toj poziciji. Neko bi dao sve na svijetu  za šansu koju Vi danas imate.

Nađi vremena. Spriječi. Živi.

Fondacija za razvoj sjevera Crne Gore – FORS Montenegro realizuje projekat CARES Cross-border Actions in the Reproductive Health Sector/Prekogranične aktivnosti u sektoru reproduktivnog zdravlja, od 1. marta 2019. godine u cilju unapređivanja kvaliteta usluga u sektoru reproduktivnog zdravlja i informisanja stanovništva o značaju prevencije u očuvanju zdravlja u tom domenu, a sve to kroz nabavku opreme za domove zdravlja uključene u projekat, organizovanje besplatnih preventivnih pregleda, kampanju podizanja nivoa svijesti o reproduktivnom zdravlju, predavanja na ove teme, prekograničnu konferenciju i sl. Projekat se u Crnoj Gori sprovodi u opštinama Andrijevica, Berane, Bijelo Polje, Gusinje, Petnjica, Plav, Kolašin, Mojkovac i Rožaje. Projekat finansira Evropska unija u okviru Programa prekogranične saradnje Crna Gora-Kosovo* 2014-2020, a sufinansira Ministarstvo javne uprave Crne Gore.

Ova objava je izrađena uz finansijsku podršku Evropske unije i Ministarstva javne uprave Crne Gore. Sadržaj objave isključiva je odgovornost Fondacije za razvoj sjevera Crne Gore – FORS Montenegro i ni na koji način se ne može smatrati da odražava stavove Evropske unije i Ministarstva javne uprave Crne Gore.

 

*Ovaj natpis ne prejudicira status Kosova i u skladu je sa Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti.

Obavještenja