Close

Rano otkrivanje spašava život

Prvi i najvažniji korak na putu očuvanja reproduktivnog zdravlja je, prije svega, zdrav način života. Naime, njegujući kulturu odgovornog ponašanja vi gradite prvu borbenu liniju očuvanja zdravlja. Jačate je urednom ishranom (smanjujući unos šećera, povećavajući konzumaciju voća i povrća, optimalnim unosom vitamina D i A), normalnom tjelesnom težinom, redovnom fizičkom aktivnošću kao i izbjegavanjem: cigareta zadimljenih prostorija, alkohola i toksičnih higijenskih sredstava i drugih hemikalija u domaćinstvu, nastojeći da ove proizvode u što većoj mjeri zamijenite onim organskog porijekla.

Drugu odbrambenu liniju očuvanja zdravlja čine redovni preventivni ljekarski pregledi koji se preduzimaju prije pojave bilo kakvih tegoba jer karcinomi dojke i grlića materice uznapreduju prije pojave simptoma tako da je prevencija ključ za njihovo pravovremeno otkrivanje i očuvanje zdravlja.

PREPORUKE ZA PREVENCIJU KARCINOMA DOJKE

  • Nakon godine svaka ženska osoba treba mjesečno da vrši samopregled dojki.
  • Od do 40. godine obavezan je klinički ljekarski pregled jednom godišnje.
  • Po preporuci ljekara raditi i ultrazvučni pregled
  • Sa 40 i više godina obavezan je mamografski pregled jednom u dvije godine.

PREPORUKE ZA PREVENCIJU KARCINOMA GRLIĆA MATERICE

  • Sa redovnim godišnjim ginekološkim pregledima treba započeti najkasnije 3 godine nakon započinjanja seksualnih odnosa.
  • Uraditi makar jedanput godišnje PAPA test i kolposkopski pregled.
  • Koristiti adekvatnu zaštitu pri seksualnim odnosima.
  • Žena starosti između 25 i 69 godina trebalo bi da obavlja redovan ginekološki pregled najmanje jednom godišnje.

Redovan skrining povećava šanse da se bolest otkrije u što ranijem stadijumu kada su mogućnosti za izlječenje najveće. Stoga je prevencija najbolji ključ za očuvanje reproduktivnog zdravlja i ujedno pouzdan i efikasan način za spašavanje života. Obećajte sebi redovan godišnji preventivan pregled dojke i grlića materice kao ulaganje u dužu i bezbrižniju budućnost.

Nađi vremena. Spriječi. Živi.

Obavještenja