Close

Rezultati istraživanja o reproduktivnom zdravlju žena u Crnoj Gori

FORS Montenegro je u okviru projekta „IMPORTANT – Unapređivanje reproduktivnog zdravlja u Crnoj Gori i Srbiji“ tokom maja i juna 2022. sproveo istraživanje o znanju ženske populacije o reproduktivnom zdravlju, svijesti o važnosti preventivnih pregleda i navikama koje imaju u tom domenu. Istraživanje je sprovedeno na reprezentativnom uzorku u 14 opština u Crnoj Gori – Andrijevici, Beranama, Bijelom Polju, Gusinju, Kolašinu, Mojkovcu, Nikšiću, Petnjici, Plavu, Pljevljima, Plužinama, Rožajama, Šavniku i Žabljaku.

Ispitanice su pokazale da su prilično informisane o reproduktivnom zdravlju, ali da nerado obavljaju preventivne preglede i dosta rijetko posjećuju ginekologa. O ovoj problematici se informišu u domovima zdravlja, ali i putem interneta i časopisa što svjedoči o velikoj moći medija i mogućnosti uticaja na usvajanje zdravijih navika.

Rezultati istraživanja nedvosmisleno ukazuju na izuzetno visok rizik po ukupno zdravlje kojem je ova populacija izložena, s obzirom na to da karcinom dojke i karcinom grlića materice mogu biti znatno uspješnije liječeni ako su otkriveni u početnim stadijumima, a to je šansa koju ispitanice nažalost ne koriste u dovoljnoj mjeri.  Naime, preko 35% ispitanica nema izabranog ginekologa, skoro polovina (46%) nikada nije uradila preventivni pregled dojke ili preventivni ginekološki pregled, 28% njih je ovu vrstu pregleda uradilo samo jedanput, a trebalo bi ih obavljati svake godine. Isto tako, 34% ispitanica nikada nije radilo samopregled dojki, a preporuka je da se radi jedanput mjesečno, preko 50% nikada nije uradilo ultrazvučni pregled dojki, a 75% nikada nije uradilo mamografski pregled, koji bi trebalo raditi svake dvije do tri godine, u zavisnosti od nalaza.

Posebno je alarmantno to što 34% ispitanica nikada nije uradilo PAPA test  koji treba obavljati svake godine. Na redovne godišnje ginekološke preglede odlazi samo 27% ispitanica, dok u najvećoj mjeri (57%) ginekologa posjećuju kada već imaju zdravstveni problem. Međutim,  kada simptomi bolesti postanu primjetni, bolest je već uznapredovala i liječenje je otežano i neizvjesno. Zato je veoma važno obavljati  redovne godišnje preventivne preglede koji ako rezultatu budu povoljni, po nalogu ljekara kasnije mogu biti i rjeđi.

Imajući u vidu činjenicu da zdravi stilovi života značajno doprinose očuvanju zdravlja dobra je vijest da više od polovine ispitanica (57%) veoma vodi računa o ovoj temi ili se trudi da ih primjenjuje, dok opet značajan preostali dio ne razmišlja o tome ili jednostavno nema vremena. Pritom, istraživanje je pokazalo da se najviše vodi briga o očuvanju normalne tjelesne mase, praktikovanju fizičkih aktivnosti i šetnji, izbjegavanju cigareta i alkoholnih proizvoda i sl.

Projekat IMPORTANT finansira Evropska unija u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2014-2020, a u Crnoj Gori sufinansira Ministarstvo javne uprave. Ugovorno tijelo za projekat je Ministarstvo finansija Republike Srbije – Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU (CFCU). Projekat u Crnoj Gori sprovodi FORS Montenegro, a u Srbiji Dom zdravlja Novi Pazar.

Obavještenja