Close

Konferencija na temu Razvoj društvenog preduzetništva

FORS Montenegro je u Kolašinu organizovao dvodnevnu Konferenciju na temu Razvoj društvenog preduzetništva, u cilju promovisanja koncepta društvenog preduzetništva i njegovog značaja za razvoj, stvaranje novih radnih mjesta i rješavanje društvenih problema, kao i predstavljanje modela dobre prakse u ovoj oblasti iz regiona i Evropske unije. Na otvaranju Konferencije su govorili Biljana Kovačević iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, Romain Boitard iz Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori i Veselin Šturanović iz FORS Montenegra.

Konferencija je okupila predstavnike organizacija civilnog društva, lokalne i državne uprave i društvene preduzetnike iz Crne Gore i zemalja regiona, koji su tokom dva dana rada razmjenjivali mišljenja i iskustva na ovu temu, a predstavljeni su i primjeri društvenih preduzeća koja uspješno funkcionišu.

Konferencija je organizovana u okviru projekta SEEM – Social Economy for Employment in Montenegro (Socijalna ekonomija za zapošljavanje u Crnoj Gori), koji realizuje FORS Montenegro u partnerstvu sa Udruženjem Slap. Projekat je  podržan sredstvima Evropske unije kroz grant šemu “Mladi, žene i dugoročno nezaposleni na tržištu  rada” u okviru Operativnog programa „Razvoj ljudskih resursa 2012-2013“, koji se finansira iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA), za čiju implementaciju je odgovorno Ministarstvo rada i socijalnog staranja Crne Gore. Projekat je takođe finansijski podržao i UNESCO kroz Program participacije 2016-2017, posredstvom Crnogorske nacionalne komisije za UNESCO.

Konferencija predstavlja završni događaj dvanaestomjesečnog projekta čiji cilj je doprinos zapošljavanju mladih, žena i dugoročno nezaposlenih lica kroz jačanje njihovih kapaciteta i promovisanje društvenog preduzetništva kao sredstva samozapošljavanja. Ostale projektne aktivnosti su uključivale treninge na teme Društveno preduzetništvo, Pisanje poslovnih planova, Marketing, Internet marketing i Upravljanje u društvenim preduzećima, takmičenje u pisanju poslovnih planova, studijsku posjetu uspješnim društvenim preduzećima u Hrvatskoj, prezentacije primjera dobre prakse u društvenom preduzetništvu, publikacije (priručnik i brošure na temu društvenog preduzetništva), okrugle stolove sa predstavnicima državne i lokalne uprave, treninge za pisanje i implementaciju projekata i informativnu kampanju (medijske aktivnosti, radionice, prezentacije itd.). Ciljne grupe projekta su nezaposleni mladi, žene i dugoročno nezaposleni iz sjevernog regiona Crne Gore.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Obavještenja