Close

Studijska posjeta društvenim preduzećima u Hrvatskoj

FORS Montenegro je u okviru projekta SEEM-Socijalna ekonomija za zapošljavanje u Crnoj Gori organizovao studijsku posjetu društvenim preduzećima u Hrvatskoj, za nezaposlene mlade, žene i dugoročno nezaposlene iz sjevernog regiona Crne Gore. Posjeta je organizovana od 24. do 27. maja, u Osiječko-baranjskoj županiji, u saradnji sa Udruženjem Slap iz Osijeka, koje posjeduje višegodišnje iskustvo u razvoju društvenog preduzetništva i društvenih preduzeća.
Tokom posjete, 28 nezaposlenih mladih, žena i dugoročno nezaposlenih je imalo prilike da se upozna sa funkcionisanjem raznovrsnih društvenih preduzeća koje se bave različitim oblastima i tipovima aktivnosti kao što su proizvodnja prehrambenih proizvoda, ekologija, održivi razvoj, turizam, pružanje socijalnih usluga i sl. Učesnici su se upoznali sa radom sljedećih društvenih preduzeća i udruženja:

  • Gloria Maris – stalna izložba školjki i vodenog svijeta, najveća u Hrvatskoj i srednjoj Evropi, sa više od milion eksponata
  • Socijalna zadruga „Ruke“ – primjer povezivanja malih proizvođača, plasmana lokalnog proizvoda i stvaranja sopstvenog brenda prehrambenih proizvoda
  • Kulturno naučni centar „Milutin Milanković“, Dalj
  • Preduzetničko razvojni centar/Lokalna razvojna agencija Opštine Erdut
  • Učenička zadruga „Dalya“ – primjer uspješnog školskog preduzetništva
  • Eko-centar „Zlatna greda“ – prva hrvatska eko turistička agencija
  • Klaster „Slavonka“
  • Citadela – Centar za socijalno zapošljavanje osoba s invaliditetom

Projekat SEEM – Social Economy for Employment in Montenegro (Socijalna ekonomija za zapošljavanje u Crnoj Gori) realizuje FORS Montenegro – Fondacija za razvoj sjevera Crne Gore, u partnerstvu sa Udruženjem Slap. Projekat je finansiran u sklopu Grant šeme „Mladi, žene i dugoročno nezaposleni na tržištu rada“, koja je dio EU projekta „Aktivne mjere tržišta rada za zapošljivost“ Ministarstva rada i socijalnog staranja. Cilj projekta je doprinos zapošljavanju mladih, žena i dugoročno nezaposlenih kroz izgradnju njihovih kapaciteta i promovisanje socijalnog preduzetništva kao načina samozapošljavanja koji u isto vrijeme doprinosi rješavanju određenih društvenih problema.

Obavještenja