Close

Nova oprema za službe zaštite i spašavanja u Beranama, Bijelom Polju i Petnjici

U okviru projekta Budimo pripremljeni u Beranama je 29.12.2021. predstavljena oprema koja je nabavljena za službe zaštite i spašavanja opština Berane, Bijelo Polje i Petnjica. Vrijednost opreme iznosi oko 30.000 eura, a uključuje aluminijumske i gumene čamce, motore i prikolice za službe zaštite iz Berana i Bijelog Polja i komplete lične vatrogasne opreme za Službu zaštite iz Petnjice.

Projekat Budimo pripremljeni sprovodi FORS Montenegro, finansira Evropska unija u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2014-2020, a u Crnoj Gori sufinansira Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija. Ugovorno tijelo za projekat je Ministarstvo finansija Republike Srbije – Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU. Ukupna vrijednost projekta iznosi 423.000 eura, od čega je doprinos EU 359.480 eura, a doprinos Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija Crne Gore 39.930 eura. Vrijednost projekta za Crnu Goru iznosi 277.000 eura.

 

 

 

 

Projekat  ima za cilj unapređivanje kapaciteta institucija i službi iz Crne Gore i Srbije koje se bave zaštitom i spašavanjem za prevenciju požara i poplava i ublažavanje njihovih posljedica, kao i informisanje stanovništva prekogranične oblasti o smanjenju rizika od nepogoda. Glavne aktivnosti projekta uključuju nabavku opreme za institucije i službe koje se bave poslovima zaštite i spašavanja čija vrijednost iznosi oko 120.000 eura kada je u pitanju Crna Gora, prekogranične treninge i pokazne vježbe na teme vezane za zaštitu i spašavanje u slučajevima požara i poplava, prekogranične seminare o modelima dobre prakse u zaštiti od poplava i požara, obuke za predstavnike hidrometeoroloških službi, kampanju informisanja stanovništva o rizicima od nepogoda, preventivnim mjerama i aktivnostima koje bi trebalo preduzeti u slučajevima određenih nepogoda itd.

Mjesto realizacije projekta obuhvata opštine: Berane, Bijelo Polje, Žabljak, Nikšić, Petnjica, Pljevlja i Šavnik u Crnoj Gori i opštine: Novi Pazar, Raška, Sjenica i Tutin u Srbiji. Projekat se realizuje u partnerstvu sa Sektorom za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije. Glavne ciljne grupe projekta su Direktorat za zaštitu i spašavanje, Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore i opštinske službe zaštite i spašavanja.

 

Obavještenja