Close

Oktobar – mjesec posvećen prevenciji karcinoma dojke

Karcinom dojke jedan je od najčešćih uzroka obolijevanja i smrtnosti žena kada su u pitanju maligne bolesti, kako u svijetu tako i kod nas. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije od karcinoma dojke godišnje oboli preko dva miliona žena, a umre preko 600.000. Pri tom, prognoze su da će se svaka osma žena tokom svog života suočiti sa ovom bolešću, a iz godine u godinu ih obolijeva sve više i više. Dok je ranije ovo bila bolest starije populacije, u poslednje vrijeme se starosna granica obolijevanja značajno spuštila.

Međutim, uprkos pogubnim statističkim podacima, činjenica je i da ukoliko se karcinom dojke otkrije u ranoj fazi, putem preventivnih pregleda, prije pojave simptoma, značajno se povećavaju šanse za potpuno i trajno izlječenje. Oko 90% žena koje otkriju karcinom dojke u početnom stadijumu, uspješno se izliječi. Rano otkrivanje, dakle, može spasiti život. Nažalost, ova šansa se ne koristi u dovoljnoj mjeri. Upravo zbog toga počevši od 1985. godine, u preko 40 zemalja svijeta, svake godine tokom čitavog oktobra, vodi se intenzivna kampanja u vidu obilježavanja mjeseca borbe protiv karcinoma dojke, sa namjerom da se poveća podrška i skrene pažnja javnosti na značaj ranog otkrivanja i na mogućnosti pravovremenog započinjanja liječenja osoba oboljelih od ove bolesti.

Prevencija podrazumijeva: redovne samopreglede – jednom mjesečno; redovne godišnje ljekarske preglede; reagovanje na svaku uočenu promjenu na dojkama i zdrav način života – zdravu ishranu, normalnu tjelesnu težinu, kao i izbjegavanje stresa, cigareta, zadimljenih prostorija, alkohola i toksičnih higijenskih sredstava. Poznato je da je u samo oko 10% slučajeva obolijevanja genetski faktor bio uzročnik, dok su u svim drugim slučajevima, uzročnici bili faktori na koje možemo uticati.

Bolest se može desiti bilo kome, bilo kada, bez obzira na genetsku predispoziciju, stil života, navike i slično tome. Niko nema garanciju da će biti pošteđen. Ali, istovremeno, svako ima šansu, danas sigurno veću od one koju će imati za pola godine, da spasi svoj život. Stoga vas pozivamo da kod svog izabranog ljekara zakažete preventivni pregled dojke.

Nađi vremena. Spriječi. Živi.

Detaljnije o mogućim uzrocima, navikama koje možete usvojiti da biste smanjili šanse za pojavu ove bolesti, simptomima, načinima ranog otkrivanja kao i kontakt informacije zdravstvenih institucija u Crnoj Gori za zakazivanje preventivnih i drugih pregleda možete naći u brošuri koju smo pripremili u okviru projekta CARES – Cross-border Actions in the Reproductive Health Sector / Prekogranične aktivnosti u sektoru reproduktivnog zdravlja, koji finansira Evropska unija u okviru Programa prekogranične saradnje Crna Gora – Kosovo* 2014-2020, a sufinansira Ministarstvo javne uprave Crne Gore. Ugovorno tijelo za projekat je Ministarstvo finansija Crne Gore – Direktorat za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći.

Realizacijom ovog projekta FORS Montenegro daje svoj doprinos unapređivanju kvaliteta usluga u sektoru reproduktivnog zdravlja i informisanju stanovništva o značaju prevencije i očuvanja reproduktivnog zdravlja, a sve to kroz nabavku opreme za domove zdravlja uključene u projekat, organizovanje besplatnih preventivnih pregleda, kampanju podizanja nivoa svijesti o reproduktivnom zdravlju, predavanja na ove teme, prekograničnu konferenciju i sl. Projekat se u Crnoj Gori sprovodi u opštinama Andrijevica, Berane, Bijelo Polje, Gusinje, Petnjica, Plav, Kolašin, Mojkovac i Rožaje.

 

 

Ova objava je izrađena uz finansijsku podršku Evropske unije i Ministarstva javne uprave Crne Gore.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Fondacije za razvoj sjevera Crne Gore – FORS Montenegro i ni pod kojim se uslovima ne može smatrati da odražava stavove Evropske unije i Ministarstva javne uprave.

 

*Ovaj natpis ne prejudicira status Kosova i u skladu je sa Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti Ujedinjih nacija i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti.

Obavještenja