Close

Jačanje kapaciteta za efikasno djelovanje u slučaju prirodnih i drugih nepogoda

U cilju unapređenja spremnosti za efikasno reagovanje u slučaju prirodnih i drugih nepogoda, u Kolašinu je od 19. do 22. juna održana obuka o smanjenju rizika od katastrofa, kojoj je prisustvovao 21 predstavnik lokalnih uprava, obrazovnih i zdravstvenih institucija iz Crne Gore. Predavači na obuci su bili predstavnici Direktorata za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore: Radomir Šćepanović, Milan Radović, Zorica Marković i Ljiljana Vučetić.

Učesnici su tokom četvorodnevne obuke imali priliku da saznaju više informacija o ključnim konceptima smanjenja rizika od katastrofa, Strategiji za smanjenje rizika od katastrofa u Crnoj Gori sa Dinamičkim planom aktivnosti za sprovođenje Strategije za period od 2018. do 2023. godine, međunarodnim inicijativama i saradnji u oblasti smanjenja rizika od katastrofa, komponentama upravljanja rizicima od katastrofa na nacionalnom i lokalnom nivou, identifikaciji, procjeni i praćenju rizika, kao i organizaciji i funkcionisanju sistema zaštite i spasavanja u Crnoj Gori. Tokom obuke poseban akcenat je stavljen na izradu planova zaštite i spasavanja, pa su predstavnici Direktorata za vanredne situacije prisutnima objasnili sadržaj planske dokumentacije, proceduru izrade i usvajanja planova, kao i postupanje zaposlenih i učenika ukoliko dođe do vanredne situacije.

Pored unapređenja znanja i vještina za smanjenje rizika od katastrofa cilj obuke je bio i razmjena iskustava i unapređenje saradnje između lokalnih uprava, obrazovnih i zdravstvenih ustanova na polju zajedničkog djelovanja u cilju stvaranja otpornih zajednica.

Obuka je organizovana u okviru projekta DIRECT – Budimo otporni na nepogode koji FORS Montenegro – Fondacija za razvoj sjevera Crne Gore i Direktorat za vanredne situacije MUP-a Crne Gore realizuju u partnerstvu sa Vatrogasno-spasilačkom službom Kranj iz Slovenije, Vatrogasno-spasilačkom brigadom Moravsko-Šleskog kraja i Udruženjem vatrogasaca iz Češke, a finansira Generalni direktorat za evropsku civilnu zaštitu i aktivnosti humanitarne pomoći Evropske komisije (DG ECHO).

Obavještenja