Close

Kviz o smanjenju rizika od katastrofa

U okviru projekta DIRECT – Budimo otporni na nepogode održan je kviz na temu smanjenja rizika od katastrofa u kojem su učestvovali učenici IX razreda iz 4 osnovne škole. Osnovni cilj organizovanja kviza je da se učenicima približe informacije o opasnostima od prirodnih i drugih katastrofa, posljedicama koje prouzrokuju i usputstva za preventivno djelovanje koja mogu u velikoj mjeri umanjiti posljedice katastrofa.

U kvizu su se takmičile 4 ekipe iz 4 osnovne škole: OŠ „Ratko Žarić“ iz Nikšića, OŠ „Njegoš“ iz Danilovgrada, OŠ „Vlado Milić“ iz Podgorice i OŠ „Pavle Rovinski“ iz Podrgorice koja je bila domaćin kviza. Pored stečenog znanja o smanjenju rizika od katastrofa učesnici kviza su za svoje škole osvojili i vrijedne nagrade – lap top, desktop računar, projektore i štampač, a učesnicima kviza je podijeljen promotivni materijal (ruksaci, majice, publikacije, sveske, USB-ovi i kišobrani) koji je izrađen u okviru Projekta.

Prvo mjesto je osvojila ekipa iz OŠ „Pavle Rovinski“, drugo mjesto ekipa iz OŠ „Ratko Žarić“, treće mjesto ekipa iz OŠ „Njegoš“ i četvrto mjesto ekipa iz OŠ „Vlado Milić“.

Osim podizanja nivoa svijesti učenika o smanjenju rizika od katastrofa, ova aktivnost ima za cilj povezivanje škola i učenika iz različitih opština, podsticanje timskog rada, volonterizma i jačanje saradnje između obrazovnih ustanova.

Kviz su organizovali FORS Montenegro i Direktorat za vanredne situacije MUP-a Crne Gore u saradnji sa školama.

Projekat DIRECT – Budimo otporni na nepogode realizuju FORS Montenegro – Fondacija za razvoj sjevera Crne Gore i Direktorat za vanredne situacije MUP-a Crne Gore u partnerstvu sa Vatrogasno-spasilačkom službom opštine Kranj iz Slovenije, Vatrogasno-spasilačkom brigadom Moravsko-Šleskog kraja i Udruženjem vatrogasaca iz Češke, a finansira Generalni direktorat za evropsku civilnu zaštitu i aktivnosti humanitarne pomoći Evropske komisije (DG ECHO).

Projekat ima za cilj unapređenje pripremljenosti lokalnih zajednica, institucija i službi za efikasniji odgovor na prirodne i druge nepogode.

Najvažnije projektne aktivnosti uključuju treninge za spasioce ne teme vezane za zaštitu i spasavanje u slučajevima požara, poplava, zemljotresa i dr, terenske vježbe spasavanja, treninge na temu smanjenja rizika od katastrofa, izradu evakuacionih planova za škole i lokalne zajednice, vježbe evakuacije, kampanju informisanja stanovništva o rizicima od katastrofa, studijsku posjetu EU, međunarodne konferencije na temu smanjenja rizika od katastrofa itd.

Jedan od najvažnijih rezultata projekta je unapređenje međunarodne saradnje u oblasti smanjenja rizika od katastrofa, koja omogućava razmjenu iskustava i modela dobrih praksi, kako između institucija i službi koje se bave zaštitom i spasavanjem, tako i samih spasilaca koji se u svom poslu često suočavaju sa istim zadacima i izazovima.

 

Fotografije možete pogledati ovdje ovdje.

 

Obavještenja